Fumatul

Fumatul este principala cauza evitabila a mortii la nivel global si cel mai bun lucru pe care il poate face un fumator pentru sanatatea sa este sa renunte definitiv la fumat. Chiar si la o varsta inaintata, renuntarea la fumat prelungeste viata si imbunatateste calitatea vietii.

Multe persoane devin fumatoare din tinerete datorita anturajului. Majoritatea fumatorilor incep sa fumeze inca din copilarie, experimentand de la 5 ani, ajungand dependenti in procent de 30% inainte de varsta de 16 ani si de 50% inainte de varsta de 18 ani. Din pacate tinerii incep sa fumeze deoarece subestimeaza toxicitatea tigarilor si supraestimeaza capacitatea lor de a se lasa de fumat, cei mai multi ramanand fumatori toata viata. De asemenea multi fumatori cred ca fumatul le elimina stresul si ii relaxeaza. Ei nu inteleg ca ei se simt mai bine dupa o tigara pentru ca au eliminat stresul provocat de sevrajul dat de dependenta de nicotina. Ca efect, fumatul nu relaxeaza, el agita.
Peste tot in lume procentul cel mai mare de fumatori il constituie barbatii cu un nivel scazut al educatiei, alcoolici si traind in saracie. 

 

Sursa imaginii: mitteleuropa.com

In poza se pot vedea minerii sovietici fumand o tigara in pauza de lucru. Este foarte important de subliniat faptul ca plamanii unui fumator obisnuit se aseamana foarte mult cu cei ai unui miner. Ambii sunt negri, ambii sunt distrusi datorita particulelor inhalate de-a lungul timpului. 

Statistici despre fumat in Romania

In Romania 1 din 4 romani fumeaza, iar cel mai mare numar de fumatori il reprezinta barbatii tineri, intre 25 si 44 de ani, urmati de femeile tinere, intre 15 si 24 de ani, iar procentajul de fumatori este cel mai mare in randul populatiei cu nivelul de educatie cel mai scazut. Dintre acestia, cei mai multi fumeaza intre jumatate de pachet si un pachet de tigari pe zi, ceea ce inseamna o cheltuiala de pana la 450 de ron pe luna sau mai mult, in functie de marca tigarilor. In Romania, zilnic se fumeaza peste 5 milioane de pachete de tigari.

Conform unui studiu, aproape jumatate dintre toti fumatorii romani ar dori sa se lase in viitor la fumat, iar dintre cei care au incercat sa se lase, trei sferturi au reusit sa se lase doar o saptamana, dupa care s-au apucat din nou.

Dintre toate decesele din Romania, fumatul este responsabil de 15%: 24% in cazul barbatilor si 6% in cazul femeilor. Dintre bolnavii cu cancer pulmonar, aproape 85% sunt fumatori, iar in Romania aceasta boala aproape s-a triplat in ultimii 25 de ani.

Zilnic mor 90 de romani din cauza fumatului, asta inseamna ca la fiecare 16 minute un roman moare din cauza bolilor provocate sau agravate de tutun. La nivel global, la fiecare sase secunde o persoana moare din cauza fumatului.

In Statele Unite fumatul este prima si cea mai importanta cauza de mortalitate preventibila deoarece este responsabila pentru 20% dintre toate decesele, omorand aproape jumatate de milion de oameni in fiecare an.

Aproape jumatate din fumatori vor muri prematur, pierzand intre 10 si 14 ani din viata, in medie 7 minute per tigara fumata. 

De asemenea, in randul fumatorilor romani mai mult de un sfert dintre fumatori nu sunt interesati sa se lase de fumat. Daca faceti parte din aceasta categorie, dupa ce veti termina de citit acest articol va veti schimba parerea.

Avertismentele de pe pachetele de tigari nu par sa aiba un impact asupra fumatorilor, nici faptul ca pretul tigarilor a fost marit cu 440% o data cu intrarea Romaniei in U.E., deoarece fumatorii fumeaza ca sa isi hraneasca dependenta.

Nu trebuie sa uitam de cate incendii sunt provocate anual datorita fumatului. Nu putine persoane au murit deoarece au adormit cu tigara aprinsa in mana, tigara care a provocat un incendiu. In Romania, 40% din toate incendiile sunt provocate de tigari.

Ce contine o tigara?

Sursa: New York State

In primul rand contine tutun si hartie. Fiecare companie de tabac isi prelucreaza atat tutunul cu aditivi, cat si hartia tigarilor.

Hartia tigarilor

Hartia de tigari este tratata cu oxizi, precum oxidul de titaniu, care acelereaza si mentine arderea hartiei, ca tigara sa nu se stinga atunci cand nu se trage un fum din ea si ca fumul sa se distribuie in mod egal cu fiecare puf.

Unii ar argumenta ca motivul real pentru care companiile de tabac isi trateaza hartia de tigari cu oxizi este unul de marketing: pentru a o face sa arda mai repede, pentru a creste vanzarile. O hartie care arde mai repede, inseamna o tigara fumata mai repede. Iar o tigara arsa rapid va insemna nevoia de a aprinde in curand alta tigara, acest lucru soldandu-se cu mai multe pachete de tigari vandute. Acest lucru insa nu este confirmat.

Multi aditivi introdusi in tutunul de tigari de catre companiile de tabac sunt extrem de toxici, cu toate ca scopul lor este sa faca tutunul mai aromat si mai placut pentru fumator.

Pe langa aditivii introdusi in tutun exista si substante naturale extrem de toxice care se afla deja in tutun, precum NNN si NNK, despre care vom vorbi ulterior. Unele substante sunt concentrate de catre planta de tutun din pamant sau apar de la ingrasaminte. 

Sursa imaginii: pinterest.com

In aceasta imagine putem observa la microscopul electronic ce se afla pe hartia tigarilor: cristale de oxizi ce mentin arderea hartiei.

Cu ochiul liber se poate observa ca tigara prezinta inele sau striatii: acestea se numesc “inele de ardere” deoarece corespund la doua grosimi diferite ale hartiei. Cele doua grosimi diferite au ca scop incetinirea arderii tigarii atunci cand nu se trage un fum din aceasta si grabirea arderii tigarii atunci cand fumatorul trage un fum din aceasta, pentru a mari cantitatea de fum furnizata catre plamanii fumatorului

Filtrul tigarilor

De regula filtrul tigarilor nu este nimic altceva decat un manunchi de fibre, care adsorb o parte mica din gudronul fumului de tigara. Filtrele cu carbon adsorb ceva mai bine substantele nocive din fumul de tigara, dar acest lucru este in functie si de marimea filtrului. Nu exista dovezi care sa confirme faptul ca tigarile cu filtre cu carbon sunt mai sanatoase decat tigarile cu filtre obisnuite. 

Filtrele tigarilor mai contin si un inel de gauri de ventilatie, care, de cele mai multe ori, este acoperit de catre degetele fumatorului, ceea ce il face inutil.

Tutunul

Sursa: ruralspin.com

Tutunul reprezinta frunzele uscate si prelucrate ale plantei de tutun, Nicotiana tabacum. Fumatul este cea mai toxica forma de utilizare al tutunului, deoarece se inhaleaza fum. Cu toate acestea, alte forme de tutun nu pot fi considerate sanatoase. Tutunul de prizat (tras pe nas), tutunul de mestecat, tutunul de pipa, cel de trabuc sau cel de narghilea fiecare prezinta pericolele sale. In primul rand, toate formele de tutun sunt iritante locale si pot produce cancer.

Sursa: www.thebackyshop.co.uk

Tutunul de prizat este periculos deoarece va introduce rapid in sange prin mucoasa nazala o cantitate mare de nicotina, putand declansa hipertensiune intracraniana si spargerea unui vas de sange. De asemenea, deoarece este extrem de iritant, poate produce leziuni nazale si cancer. 

Tutunul de mestecat, deoarece este fermentat in mod special, prezinta cea mai mare cantitate de nitrozamine dintre formele de tutun si prezinta risc marit de producere al cancerului gurii.

Tutunul de pipa este fermentat in mod special, este un tutun umed ce poate fi utilizat numai la pipa. Fumatorii de pipa nu trag fumul in piept si de aceea prezinta un risc foarte mare de afectiuni ale gurii si dintilor.

Sursa: pinterest

Trabucurile se deosebesc de tigari prin mai multe moduri: speciile de tutun de trabuc sunt diferite fata de cele de tutun de tigari, frunzele sunt mai mari. Tutunul este fermentat si prelucrat diferit, de multe ori trabucurile sunt rulate de mana si nu contin deloc hartie. Trebucurile sunt pufaite si nu sunt trase in piept, iar efectele nocive se rasfrang in special asupra gurii si dintilor.

Sursa: www.theshishashop.com

Tutunul de narghilea se produce in special in tarile orientale. Este un tutun prelucrat cu melasa care se fumeaza la narghilea sub caldura degajata de un carbune aprins. Motivul pentru care se foloseste narghileaua este ca fumatorul sa se bucure de efectele unui tutun aromat fara sa tuseasca. Narghileaua raceste fumul deoarece il trece prin apa. Acea apa nu purifica fumul si nu scoate toxinele din acest fum, asa cum se crede in mod gresit. Apa are doar rolul sa raceasca fumul, nu sa il faca mai sanatos. Iar fumatul narghilelei are doua mari dezavantaje: cantitatea de nicotina inhalata este mult mai mare decat in cazul tigarilor cu filtru obisnuite, iar cantitatea de monoxid de carbon inhalata in cazul fumatului narghilelei este mult mai mare decat in cazul tigarilor deoarece carbunele incins degaja o cantitate mare de monoxid de carbon.

Sursa: tumblr

Tigarile subtiri si tigarile cu un continut mai mic de gudron nu prezinta un risc mai mic pentru sanatate din un motiv foarte simplu: fumatorii vor trage din ele mai mult fum in piept ca sa isi potoleasca dependenta de nicotina, vor fuma mai multe tigari sau vor fuma mai repede. 

 

Sursa: friendholder.com

Sursa: targard.com

Nu exista nici o alternativa sanatoasa pentru a consuma tutun. Cea mai buna metoda pentru un fumator care nu vrea sau nu poate sa se lase de fumat este folosirea filtrelor aditionale peste filtrul tigarii. Aceste filtre se numesc si "tar trap" (capcana de gudron) si reduc gudronul din fum cu pana la 70%, pastrand aroma intacta. Astfel un fumator va putea fuma in continuare reducand riscul de cancer si de boli de inima cauzate de toxinele ce au fost prinse in filtrul aditional. Aceste filtre ori se arunca dupa utilizarea a 3 tigari, ori sunt refolosibile, putand fi curatate cu un solvent corespunzator: alcool pur, gaz sau un derivat din petrol precum WD-40 deoarece gudronul nu este solubil in apa.

 

Diferenta intre tigarile din comert si cele de rulat:

Tigarile din comert, irelevant de firma, contin acelasi lucru: o cantitate fixa de tutun, o hartie tratata si un filtru. Tutunul este intotdeauna prelucrat si amestecat cu aditivi.

In cazul celor care isi cumpara tutun de rulat, ei isi pot alege atat filtrul: marimea, diametrul, tipul: cu carbune, fara carbune, cu mentol, fara mentol; isi pot alege tipul de foita: subtire sau foarte subtire, marimea, tipul de celuloza: din canepa sau din orez; cat si tipul de tutun: fara aditivi, cu arome sau fara arome. Cei care afirma ca tutunul de rulat este mai bun decat cel din tigari normale, deoarece nu are aditivi si tigarile rulate dau un fum mai placut mirositor decat cele din comert, s-ar putea sa aibe dreptate deoarece tutunul de rulat se produce diferit. Acesti fumatori isi pot cumpara aparate de umplut tuburi de tigari si isi pot face propriile tigari acasa din ce tip de tutun isi doresc. Dar cei care afirma ca tigarile rulate sunt mai sanatoase decat cele din comert gresesc din urmatoarele motive:
-tigarile rulate contin de multe ori mai mult tutun decat cele din comert, respectiv mai multa nicotina si mai mult gudron per tigara
-tigarile rulate contin un filtru mult mai mic si mai ineficient decat cele din comert, ce se traduce prin mai multe substante toxice ce ajung in sange

Nicotina

Tutunul uscat contine pana la 3% nicotina. Scopul nicotinei din planta de tutun este de a indeparta ierbivorii si insectele. Actual ca si insecticide se folosesc neonicotinoizi, derivati ai nicotinei, substante extrem de toxice, mai ales pentru albine. Asupra oamenilor, nicotina creeaza dependenta puternica fizica si psihica.

Fumul de tigara

Pe pachetul de tigari putem citi ca fumul unei tigari contine aproximativ 1mg de nicotina, 10mg de gudron si 10mg de monoxid de carbon. Mai contine si nitrozamine, arsenic, poloniu radioactiv, cadmiu, crom, formaldehida, amoniac etc.   

Ce se intampla cand fumezi?

Sursa: stepbystep.com

Cand un fumator isi aprinde o tigara si inhaleaza fumul, acest fum bogat in peste 7000 de substante chimice care lucreaza impreuna pentru a distruge sanatatea fumatorului ajunge in gura, gat si plamani. O parte din fum este inghitit si ajunge si in stomac.

Fumul de tigara va fi absorbit la nivel bucal (prin gingii) si sublingual si va ajunge direct in sange. Acelasi lucru se va intampla si la nivelul plamanilor, plamanii fiind bogat vascularizati tocmai pentru ca in sange sa ajunga oxigenul necesar vietii. Fumul din tigara va irita si va distruge tesuturile cu care va intra in contact, adica gingiile si dintii, gatul, nasul si plamanii. Deoarece este extrem de iritant el va paraliza si va distruge cilii din caile respiratorii, cili responsabili de eliminarea mucusului crescand in acelasi timp productia de mucus ca si mecanism de aparare. Mai mult mucus in caile respiratorii inseamna un risc marit de infectii, deoarece acesta este favorabil dezvoltarii bacteriilor si virusurilor si o scadere a capacitatii respiratorii. Plamanii nu vor mai putea obtine cu usurinta oxigen din aer deoarece vor fi “infundati” de fum si mucus, organismul declansand tusea pentru “curatarea” plamanilor.

Nicotina ajunsa in sange in urma absorbtiei sublinguale si pulmonare se va duce si se va lega de receptorii nicotinici din creier. Odata legata de receptorii sai, nicotina va da semnal pentru eliberarea a mai multi neuromediatori dintre care doua substante sunt importante: dopamina, cea responsabila de sentimentul de placere, de eliminarea poftei de mancare si de dependenta (deoarece dopamina este hormonul viciilor) si adrenalina, cea care va produce efectele stimulante, in special asupra inimii. Nicotina creste nu numai tensiunea arteriala, dar si frecventa cardiaca, putand declansa aritmii.

Fumul de tigara mai produce ingrosarea sangelui ce, alaturi de efectul de ingustare al coronarelor, vasele de sange care hranesc inima, maresc considerabil riscul de infarct de miocard. Fumul de tigara de asemenea mareste inflamatia la nivelul arterelor si oxidarea colesterolului rau, favorizand depunerea acestuia pe artere, ingrosarea placii de aterom, ruperea acesteia si declansarea infarctului.

Nicotina este metabolizata de ficat de catre o anumita enzima si ii va produce acesteia inductie. Deoarece acea enzima este responsabila si de metabolismul altor medicamente, va grabi eliminarea lor. Cei mai afectati de scaderea eficientei medicamentelor vor fi cei cu tensiune foarte mare care iau medicamente pentru a scadea tensiunea, diabeticii deoarece glicemia lor nu va putea fi micsorata corespunzator, femeile ce folosesc anticonceptionale, epilepticii in tratament anticonvulsivant etc. 

Efectele imediate ale fumatului (acute)
Intoxicatia cu nicotina

Prin efectul nicotinei, fumatul va reduce pofta de mancare si va avea un efect laxativ. De aceea multi fumatori vor fuma primul lucru la cafeaua de dimineata, care, prin acizii continuti, va avea de asemenea un efect laxativ. Cu cat se fumeaza mai multe tigari, cu atat vor fi mai pronuntate efectele intoxicatiei cu nicotina: greata, hipersalivatie, crampe intestinale puternice, aritmii, hipotensiune si slabiciune musculara. Doza letala de nicotina pentru un adult nefumator este de 60 mg, dubla pentru un fumator, iar pentru un copil mic, 10 mg. Daca cumva un copil a inghitit tutun sau a baut din lichidul de tigari electronice ce contine nicotina, imediat sa i se dea sa inghita carbune activ, sa se cheme ambulanta si sa se duca de urgenta la spital, deoarece tutunul din 1 tigara contine 8 mg de nicotina, iar daca este inghitit, va fi extrem de toxic pentru un copil. 

Fumatul pasiv

Sursa: airbetter.org

Cei care stau in aceeasi incapere cu un fumator si inhaleaza fumul de tigara prezinta aceleasi riscuri de sanatate ca si un fumator. De exemplu, intr-o casa in care barbatul fumeaza, iar femeia nu fumeaza, deoarece inhaleaza pasiv fumul de tigara al barbatului, femeia are un risc de boala coronara 30% si de cancer la plamani de 20%. Fumatul pasiv este foarte periculos in cazul copiilor, daca parintii fumeaza in casa si cel mai periculos in masina, deoarece spatiul este foarte mic si se va inhala foarte mult fum. Deoarece copiii au o greutate mai mica decat adultii, efectele fumului asupra organismului lor sunt mult mai grave. 

Sevrajul

 

Sursa: ubcblogs

Dependenta de nicotina se declanseaza rapid, de la prima tigara. De regula, daca simti nevoia sa fumezi o tigara in mai putin de jumatate de ora de cand te-ai trezit, esti dependent de nicotina.

Motivul pentru care atat de putini fumatori reusesc sa se lase de fumat este pentru ca sindromul de abstinenta (sevrajul) la nicotina este atat de sever incat seamana cu cel dat de heroina. Sevrajul dat de nicotina include: agitatie, tremor, iritabilitate, probleme cu concentrarea, probleme cu somnul (insomnie), anxietate, depresie, dureri de cap etc. Aceste simptome sunt foarte severe in prima saptamana dupa ce fumatorul s-a lasat de fumat si dispar treptat dupa 2 saptamani. 
Fumatorii care se lasa de fumat se ingrasa, dar nu foarte mult. In medie, un fumator se ingrasa nu mai mult de 5 kilograme, ceea ce nu e mult in comparatie cu problemele de sanatate pe care le dadea fumatul. Iar fumatorii care se lasa de fumat, dar care fac sport si mananca sanatos nu se ingrasa deloc, chiar simt simptomele sevrajului mult mai putin si sunt mai putin afectati de ele decat cei care nu fac sport.  

Fumatul si bautul

Un studiu realizat in Scotia, ce a evaluat riscul de mortalitate al barbatilor alcoolici si fumatori, a urmarit peste 3000 de barbati timp de 30 de ani, iar rezultatul a demonstrat faptul ca cea mai mare rata de mortalitate s-a aflat in cazul celor care erau fumatori si care beau alcool zilnic. 25% dintre participantii din aceasta categorie nu au trait sa ajunga la varsta de 65 de ani. 
De asemenea riscul de cancer este mult mai marit in randul celor care fumeaza si beau alcool deoarece alcoolul va favoriza patrunderea in organism a cancerigenilor din fumul de tigara. Alcoolul este responsabil de 7 tipuri de cancer, fumatul de 17, impreuna maresc riscul pentru anumite tipuri de cancer, precum cel de ficat si de colon. 

Fumatul si raceala si gripa


Un nou studiu al celor de la Scoala de Medicina Yale ar putea explica din ce motiv simptomele virale de raceala sau gripa ce sunt minore in cazul nefumatorilor apar ca severe in cazul fumatorilor. Fumatorii au mai multe sanse decat nefumatorii sa moara in epidemiile de virus gripal, iar copiii fumatori pasivi (ai caror parinti fumeaza in incapere in prezenta copiilor) au un raspuns exagerat la infectii cu virusuri respiratorii. In laborator, s-a observat ca organismul soarecilor expusi la fumul de tigara elimina normal virusul gripal, dar exagera raspunsul inflamator, distrugand tesuturile plamanilor si provocand cicatrici in interiorul acestora.   

Efectele de lunga durata ale fumatului (cronice)

 

Doua surori gemene, una fumatoare, cealalta nefumatoare. Puteti ghici care este cea fumatoare?

Boala coronara, cancerul si BPOC sunt cele mai periculoase afectiuni pe care le da fumatul pe termen lung, deoarece ele sunt cele mortale. Rata de mortalitate a fumatorilor este de 3 ori cea a nefumatorilor. Mai putin mortale, dar deloc de neglijat sunt efectele adverse pe care le are fumatul si care afecteaza direct calitatea vietii. Un fumator arata si se simte mai batran decat este. El nu mai poate sa se bucure in totalitate de viata, deoarece oboseste repede la efort, nu mai poate simti gustul si aroma mancarii in totalitatea ei; barbatii tineri fumatori vor afla ce inseamna sa fii impotent; fetelor le va fi afectata atractivitatea deoarece dintii galbeni, pielea gri cu riduri si parul subtiat si care cade nu sunt calitati ale unei fete frumoase si atractive; fumatorii vor fii in permanent nelinistiti pana la urmatoarea tigara, urmatoarea doza de drog care sa ii calmeze; vor simti arsuri in stomac si in capul pieptului deoarece fumatul le va da gastrita; vor simti o lipsa de bani deoarece tigarile nu sunt deloc ieftine, iar salariile in Romania sunt la ora actuala (2017) printre cele mai mici din Europa; costurile tigarilor sunt doar o mica parte din cheltuielile unui fumator, deoarece fumatul predispune la boli respiratorii si scade imunitatea, fumatorii vor raci mai des si mai grav decat nefumatorii, riscul sa faca pneumonie este de asemenea mare; vizitele la doctor de orice fel vor fi mai multe decat in cazul unui nefumator, iar vizitele la dentist vor fi mult mai dese deoarece fumatul afecteaza dintii in mod direct. Iar cand vor dori sa isi faca o familie, fumatorii ori nu vor putea concepe un copil, ori vor naste un copil mai putin sanatos sau cu risc mai mare de boli decat un copil nascut din parinti sanatosi, nefumatori.

 

ADN-ul gemenilor este identic, de aceea gemenii sunt un exemplu foarte bun pentru a sublinia efectele mediului si ale stilului de viata asupra sanatatii. In poza de mai sus sunt doua gemene: una fumatoare, una nefumatoare.

Efectele fumatului asupra organismului uman:

Circulatia si Inima

Cand fumezi, un cocktail de toxine iti ajung in sange si produc urmatoarele efecte:

- iti ingroasa sangele, marind riscul de formare al cheagurilor si al infarctului

- iti maresc tensiunea arteriala si pulsul, marind riscul de accident vascular cerebral

- iti ingusteaza arteriolele, micsorand cantitatea de oxigen care ajunge la organe, marind riscul de infarct de miocard

Inima este afectata in mod direct de catre fumat. Este suprasolicitata de catre efectele nicotinei, dar si de cele ale monoxidului de carbon, care o forteaza sa lucreze mai rapid ca sa compenseze faptul ca sangele contine mai putin oxigen decat este necesar organelor. Toxinele din fumul de tigara sunt oxidante si distrug peretele interior al arterelor, provocand ateroscleroza. De asemenea, toxinele din fum destabilizeaza placa de aterom existenta pe artere, marind riscul ca aceasta sa se rupa si sa declanseze un infarct.

Boala coronara este responsabila de 40% dintre toate decesele provocate de fumat.  Riscul de infarct este dublu daca se fumeaza sub un pachet pe zi si sansa unui fumator de a muri in urmatorii 35 de ani este cu 50% mai mare fata de un nefumator. Desigur, sansele sunt cu atat mai mari cu cat numarul de tigari fumate zilnic este mai mare.

Daca acesta se lasa de fumat, dupa un an de zile riscul sa moara de boala coronara scade la jumatate, iar dupa 15 ani riscul devine egal cu cel al unui nefumator.  

Stomacul

Sursa: the inspiration room

Fumatorii au un risc marit de a face ulcer gastric sau cancer gastric din doua motive: o parte din fumul de tigara inhalat va ajunge in stomac unde va irita si de asemenea nicotina din sange se va concentra in stomac deoarece acolo este un mediu acid, nicotina fiind bazica. Fumatorii au hiperaciditate gastrica si de multe ori gastrita ce evolueaza in ulcer. De asemenea, fumatul da si esofagita de reflux, o boala in care acidul din stomac urca pe esofag si provoaca arsuri.

Pielea

 

Sursa: myfacemybody

Fumatul te face sa arati mai batran deoarece imbatraneste pielea si o face sa arate mai urata. Fumatorii au riduri mai adanci decat nefumatorii, pielea lor este mai uscata, lipsita de stralucire si prezinta o culoare galben-gri, dezagreabila.

Motivele sunt urmatoarele:

- nicotina inhiba direct o enzima responsabila de producerea de colagen, fara colagen pielea isi pierde din elasticitate si vor aparea ridurile adanci si neatractive, de asemenea si celulita

-fumatul, datorita toxinelor continute si in special al monoxidului de carbon, ataca pielea si o face se primeasca mai putin oxigen

Fumatul imbatraneste pielea in mod prematur cu intre 10 si 20 de ani, iar riscul aparitiei ridurilor in jurul gurii si ochilor este de 3 ori mai mare decat cel al unui nefumator.

Oasele

Fumatul scoate calciul din oasele fumatorului si creste riscul de a dobandi osteoporoza in randul celor predispusi, in special in cazul femeilor. Osteoporoza prezinta un risc foarte mare de fracturi in cazul unor cazaturi.

Creierul

Fumatul creste riscul de a avea un accident vascular cerebral cu 50% fata de un nefumator deoarece creste sansele de a avea anevrisme cerebrale care se pot sparge. De asemenea, mai putin cunoscut si mai putin mortal este efectul nefast pe care il are fumatul asupra creierului: favorizeaza dementa. Cu timpul, datorita toxinelor din fum si datorita lipsei de oxigen, creierul fumatorului se va degrada mai rapid si vor aparea deficiente cognitive precum pierderile de memorie, lipsa de atentie, dificultati de concentrare.

Partea buna este ca, dupa lasatul de fumat, riscul de a avea un accident vascular cerebral va scadea de 2 ori, iar dupa 5 ani de nefumat va fi la fel ca cel al unui nefumator.

Plamanii

Sursa: youtube

Plamanii sunt sever afectati de catre fumat: 84% din decesele provocate de cancerul la plamani si 83% din decesele provocate de BPOC sunt cauzate de fumat. Tinerii, cand se apuca de fumat, nu sunt foarte afectati de afectiuni pulmonare, in afara de o tuse persistenta. Acest lucru se datoreaza faptului ca plamanii lor sunt inca intacti si nu sunt inca afectati de efectele iritante si distructive ale fumului. Cu timpul va aparea bronsita, care se va croniciza, va aparea emfizemul pulmonar caracterizat prin distrugerea alveolelor (sacilor cu aer) si aparitia cicatricilor in plamani. Deoarece alveolele nu vor mai putea functiona normal, sangele se va oxigena mai putin si fumatorul se va simti fara aer atunci cand face un efort minor cum ar fi urcatul scarilor. Emfizemul pulmonar, alaturi de bronsita cronica fac parte din boli denumite colectiv bronho pneumopatia obstructiva cronica sau BPOC. Dupa bolile de inima si cancer, BPOC este a treia cea mai comuna cauza a mortii la nivel mondial.

Cu cat fumatorul fumeaza de mai multi ani, cu atat distrugerea plamanilor va fi mai avansata, iar daca fumatorul se va lasa de fumat, progresia BPOC va fi oprita, dar nu va fi reversibila. 

Fumatorii nu numai ca au imunitatea mai scazuta decat nefumatorii, plamanii lor nu pot elimina mucusul deoarece cilii sunt distrusi, iar riscul de infectii pulmonare sau respiratorii este mult mai mare decat in cazul nefumatorilor. Astmul bronsic poate fi declansat sau agravat de catre fumul de tigara, deoarece acesta este un alergen.

Gura si gatul

Sursa: boredpanda

Gingiile si dintii vor fi afectati de catre fumat in mod direct. Riscul de parodontoza este marit, o boala a gingiilor ce se soldeaza cu pierderea dintilor, de asemenea riscul de a face carii sau de a le agrava pe cele existente este mult mai mare decat in cazul celor care nu fumeaza.

Fumatul va afecta aspectul zambetului: dintii fumatorului sunt galbeni, respiratia este urat mirositoare, mai ales dupa o tigara, vocea este ingrosata; toate aceste defecte sunt nedorite mai ales in cazul persoanelor de sex feminin, care vor sa arate cat mai tanar si mai atractiv.

Fumatul afecteaza si simtul gustului, un fumator neputand sa simta in totalitate gustul mancarii, deoarece papilele gustative sunt paralizate sau deteriorate de gudron. Peste 93% din toate cazurile de cancer orofaringian sunt date de fumat.

Daca va lasati de fumat, dupa 20 de ani riscul de a face cancer la cap sau la gat devine egal cu cel al unui nefumator. 

Fertilitatea

In cazul barbatilor: fumatul provoaca impotenta deoarece afecteaza vasele de sange ce furnizeaza sange penisului; le ingusteaza si astfel poate ajunge mai putin sange in penis, iar monoxidul de carbon va reduce cantitatea de oxigen care poate fi purtata de catre sange. De asemenea, fumatul scade calitatea spermei, marind riscul de a face copii bolnavi, reduce numarul de spermatozoizi viabili, scazand fertilitatea si provoaca cancer testicular. Multi barbati tineri fumatori, intre 20 si 40 de ani sunt impotenti in mod direct datorita fumatului.

In cazul femeilor: fumatul reduce fertilitatea si mareste riscul de menopauza timpurie. Un studiu a demonstrat faptul ca femeile fumatoare aveau riscul de 3 ori mai mare decat cele nefumatoare ca sa necesite mai mult de 1 an ca sa conceapa un copil. Studiul a estimat ca fertilitatea fumatoarelor era cu 28% mai mica decat cea a nefumatoarelor.

Fumatul creste riscul si de cancer cervical dintr-un motiv clar: fumatoarele scapa mai greu de infectia cu HPV.

Femeile fumatoare insarcinate au un risc mai mare sa faca avort spontan sau sa aiba un copil bolnav la nastere. Copiii nascuti din femei care au fumat cand erau gravide prezinta la nastere o greutate mai mica decat un copil sanatos, iar riscul acestuia sa capete infectii respiratorii sau sa dezvolte astm bronsic este mai mare decat cel al unui copil sanatos nascut dintr-o nefumatoare.

Ochii

Sursa: weavereyecare blog

Fumatul afecteaza sanatatea ochilor marind riscul de cataracta.

Tutunul si cancerul

Sursa: pennstate

Lista cu cateva substante cancerigene din fumul de tigara:

 • Benzenul
 • Arsenicul, cadmiul, plumbul, nichelul, cromul
 • Formaldehida
 • Poloniul-210 – un element radioactiv
 • Beriliul - utilizat in reactoarele nucleare
 • Hidrocarburi aromatice policiclice – cel mai cunoscut fiind benzo(a)pirenul

Fumul de tigara contine 70 de substante cancerigene dovedite. Toti acesti compusi chimici induc cancerul in primul rand la nivel local, in tesuturile ce au contact cu tutunul: nasul, gura, gatul, plamanii etc, cat si sistemic, adica o data ce ajung in sange pot cauza cancer in alte organe precum ficatul, pancreasul etc si mai ales in rinichi si vezica urinara, deoarece sunt caile lor de eliminare din organism. 

Un fumator care fumeaza 10 tigari pe zi are un risc de 1,5 ori mai mare sa faca cancer de rinichi fata de un nefumator, iar un fumator care fumeaza 20 de tigari pe zi are un risc de 2 ori mai mare.

Compusii chimici naturali, extrem de cancerigeni, gasiti numai in tutun sunt nitrozaminele derivate din nicotina, denumite NNN si NNK.

Deoarece tutunul contine asa de multi cancerigeni, cei care mesteca tutun nu sunt feriti de a face cancer, deoarece tutunul este cancerigen si daca nu este ars si inhalat. Cei care mesteca tutun vor face cancer bucal datorita nitrozaminelor derivate din nicotina, NNN si NNK.

 

 

Sursa: sigma-aldrich

In cele doua imagini de sus se pot observa NNN si NNK, nitrozaminele derivate de nicotina ce se gasesc in mod natural in tutun si care produc cancer irelevant de cum se foloseste tutunul.

 

Ce canceruri sunt cauzate de fumat?

Statistic, la nivel global, fumatul este cea mai mare cauza preventibila a cancerului.

Fumatul este dovedit ca produce 17 tipuri diferite de cancer. Cancerigenii din fumul de tigara intra in sange si afecteaza tot organismul. In primul rand, cei mai afectati sunt plamanii: riscul ca un fumator sa faca cancer de plamani este de pana la de 30 de ori mai mare decat cel al unui nefumator, iar cancerul de plamani are unul dintre cele mai mici sanse de supravietuire dintre toate cancerurile.

Cancerul de plamani este responsabil de 20% dintre toate decesele provocate de fumat.

Aparent, cel mai mare risc de cancer al tigarilor nu este numarul tigarilor fumate pe zi, ci numarul de ani in care fumatorul a fumat: un fumator care a fumat 1 pachet de tigari timp de 40 de ani are riscul sa moara de cancer mai mare decat un fumator care a fumat 2 pachete pe zi timp de 20 de ani. Dar cel care a fumat 2 pachete pe zi timp de 20 de ani are un risc mult mai mare sa moara de infarct decat de cancer. 

Cum produce fumatul cancer?

Cancerigenii din fumul de tigara vor transforma celule sanatoase in celule canceroase. Va face acest lucru distrugand ADN-ul, dar si genele specifice care protejeaza organismul de cancer. Cele mai cancerigene substante din fumul de tigara sunt benzenul, poloniul-210 radioactiv, benzopirenul si nitrozaminele deoarece se leaga direct si ireversibil de ADN, ii strica conformatia si produc mutatii genetice.

Benzo[a]pirenul, o substanta chimica extrem de cancerigena

Sursa: sigma-aldrich

Cancerigenii din fumul de tigara pot actiona atat singuri cat si impreuna. Poloniul-210 radioactiv, cu fiecare tigara fumata se va acumula in plamani si va produce cancer datorita radiatiilor emise. Benzo(a)pirenul, care se gaseste si in gazul de esapament al masinilor, dar si in carnea gatita la gratar, este cancerigen ca atare. In plamanii fumatorilor, cromul va ajuta benzo(a)pirenul sa se lege mai puternic de ADN. Arsenicul si nichelul din fumul de tigara vor interfera cu caile celulare de reparare ale ADN-lui, marind sansele ca un fumator sa faca cancer.

15 tigari fumate intr-o zi sunt suficiente pentru ca o celula normala din corpul unui fumator sa devina celula canceroasa. Daca fumezi un pachet de tigari pe zi (20 de tigari) timp de un an, vei dobandi 150 de mutatii genetice per celula in celulele plamanilor, 97 per celula a laringelui (gatului), 18 per celula vezicii urinare si 6 per celula ficatului. Daca te lasi de fumat, vei preveni formarea noilor mutatii, dar nu le vei sterge pe cele deja inscrise in ADN. 

Efectele nocive ale fumatului sunt mult mai pronuntate decat cele ale poluarii, deoarece pentru plamani fumatul este o “poluare concentrata” si decat cele ale consumului de alcool. Consumul habitual de alcool este responsabil de peste 7 tipuri de cancer, dar consumul de alcool combinat cu fumatul mareste riscul de cancer, alcoolul marind absorbtia compusilor chimici cancerigeni din fumul de tigara.

Cum sa te lasi de fumat?

“Sa te lasi de fumat este cel mai usor lucru din lume. Stiu asta pentru ca am facut-o de mii de ori.”

 -Mark Twain

Pentru a va lasa de fumat va trebui sa folositi orice metoda vi se potriveste si care functioneaza pentru voi. Unii fumatori reusesc sa se lase complet pur si simplu renuntand dintr-o data sa mai fumeze (americanii numesc metoda “cold turkey”). Alti fumatori reusesc sa se lase renuntand gradat la numarul de tigari fumate intr-o zi pana la data cand renunta complet. Unii reusesc folosind acupunctura, homeopatia si hipnoza, dar eficacitatea lor nu a fost dovedita. Alti fumatori obtin beneficii folosind terapia de substitutie a nicotinei, pe piata farmaceutica romaneasca produsele ce pot fi cumparate sunt: plasturii Nicorette, sprayul sublingual si guma de mestecat Nicorette de la McNeil. Plasturii au fost demonstrati ca pot mari sansele unui fumator sa se lase de fumat cu pana la 70%.

Plasturii se folosesc in urmatorul fel:

Sursa: priceline

Ei exista in 3 concentratii: 25mg pentru cei care fumeaza peste 10 tigari pe zi; 15mg pentru cei care fumeaza sub 10 tigari pe zi si 10mg pentru pregatirea renuntarii definitive. Plasturii se lipesc de piele pe o zona fara par, de fiecare data in alt loc ca sa nu produca iritatii. Zonele pot fi pe umar, pe piept, pe antebrat, pe burta, pe spate etc. Acesti plasturi elibereaza nicotina prin piele lent, timp de 16 ore. Momentul ideal de aplicare este dimineata dupa igiena. O concentratie trebuie tinuta zilnic minim 2 saptamani ca sa fie eficienta, inainte sa se treaca la o concentratie mai mica.

Sursa: webmd

Guma de mestecat se foloseste in urmatorul fel:

Sursa: tesco

Guma de mestecat vine in 2 concentratii, cea de 4 mg si cea de 2 mg, pentru fumatorii inraiti si pentru fumatorii ocazionali. Aceasta guma de mestecat nu este o guma obisnuita, deoarece se foloseste altfel. Ea trebuie mestecata putin si pe urma tinuta intre gingii si obraz pentru ca nicotina sa se absoarba prin gingii. Guma de mestecat are rostul de a furniza o doza rapida de nicotina. Folositi-o cand simtiti nevoia sa fumati o tigara. O guma trebuie folosita jumatate de ora pentru a obtine maxim de beneficiu din aceasta. Sprayul sublingual, la fel, elimina nevoia de fumat. Un puf din spray contine nicotina echivalenta fumatului unei tigari (1mg).

Scopul terapiei de substitutie a nicotinei este de a elimina sindromul de abstinenta sau sevrajul provocat de lipsa brusca a nicotinei din organism. Organismul fumatorului avea obiceiul de a primii 1mg de nicotina cu fiecare tigara fumata. Daca el inceteaza sa mai fumeze, organismul lui va cere acea nicotina care ii lipseste. Nu nicotina produce cancer in sine, ci amestecul de substante din fum, in special gudronul. De aceea terapia de substitutie a nicotinei nu este periculoasa.

O alta metoda de substitutie a nicotinei o reprezinta tigarile electronice. Doctorii recomanda inlocuirea tigarilor cu tigarile electronice din doua motive importante: deoarece sunt mult mai sanatoase decat fumatul tigarilor si ajuta la renuntarea completa la fumat. Fumatorii au sanse cu 60% mai mari sa se lase de fumat daca folosesc o tigara electronica comparat cu abtinerea de la fumat din propria initiativa si fara nici un ajutor.

Tigarile electronice contin in primul rand nicotina, un solvent precum glicerina si aditivi precum aromele. Deoarece utilizatorii tigarilor electronice inhaleaza un abur acestea prezinta un risc asupra sanatatii mult mai mic decat tigarile ce produc fum cu efect puternic iritant, cancerigen, bogat in toxine.

Dezavantajele tigarilor electronice sunt urmatoarele:

-descompunerea solventilor si lezarea plamanilor de catre acestia (glicerina, la temperaturi inalte, se descompune la acroleina, un compus chimic iritant pentru plamani)

-folosirea unei solutii prea concentrate de nicotina si supradozarea nicotinei

-riscul de explozie al acumulatorului de litiu

Folosirea corecta a tigarilor electronice este urmatoarea: utilizarea unei solutii cu cea mai mica dilutie de nicotina si inhalarea rara, numai atunci cand organismul simte nevoie de nicotina. Atarnarea de gat a tigarii electronice va favoriza utilizarea sa frecventa, de aceea este bine ca aceasta sa se tina ascunsa si sa se foloseasca rar, doar la “pauza de tigara”.

Este foarte importanta sustinerea morala. Incurajarea unui prieten care s-a lasat de fumat poate insemna foarte mult pentru o persoana care incearca sa se lase, dar nu are suficienta tarie mentala. Fara sustinerea apropiatilor va fi foarte greu pentru un fumator sa se lase de fumat.

 

Sursa: mlb community

Metoda de renuntare la fumat care a dat cele mai bune rezultate este cea in care pacientul foloseste medicamente prescrise de medic, deoarece acestea elimina nevoia de nicotina. Aceste medicamente pot fi obtinute din farmacie numai daca au fost prescrise de un medic, nu sunt medicamente OTC. Medicamentul Zyban produs de GSK este un antidepresiv ce blocheaza receptorii nicotinei si de asemenea prezinta un efect similar nicotinei, crescand nivelul de dopamina si noradrenalina din creier, eliminand nevoia organismului pentru nicotina. Medicamentul Champix produs de Pfizer, care este considerat ca da rezultate mai bune decat Zyban si care a fost demonstrat ca mareste sansele de renuntare la fumat de 3 ori in comparatie cu renuntarea fara ajutor, se leaga partial de receptorii pentru nicotina. Deoarece se leaga partial, el reduce nevoia de nicotina si reduce si efectele placute ale fumatului in cazul in care fumatorul care foloseste Champix mai fumeaza o tigara.

Sursa: doctorfox

Ce trebuie sa inteleaga o persoana care doreste sa se lase de fumat este urmatorul lucru: daca incepi un tratament pentru a te lasa de fumat nu inseamna ca ai inghitit o “pastila” si ai devenit pe loc nefumator. Medicamentul isi face efectul, tu va trebui sa faci restul.   

Un fumator pentru a deveni nefumator in primul rand trebuie sa se schimbe: sa isi schimbe rutina zilnica (sa isi bea cafeaua dimineata fara tigara, sa nu mai iasa la pauza de fumat, sa nu mai petreaca timp cu fumatori), sa isi schimbe atitudinea fata de tigari si fata de fumat (sa nu mai fumeze atunci cand este stresat), sa inceapa sa faca sport zilnic sau o data la doua zile, iar aceste lucruri se pot face numai daca isi doreste cu adevarat sa se lase de fumat. Acest lucru necesita foarte multa vointa, iar aceasta vointa poate aparea numai daca acea persoana are un motiv real pentru care vrea sa se lase de fumat: fumatul ii afecteaza sanatatea, ii afecteaza pe cei din jur sau nu mai doreste sa fumeze din motive economice, de exemplu.

Sursa: smartheal

Ce suplimente nutritive exista pentru renuntarea la fumat?

Suplimentele ce nu au nici un efect:

Tigarile fara tutun si fara nicotina sunt o alternativa gresita pentru a inlocui tigarile cu tutun dintr-un motiv foarte simplu: fumul lor tot contine gudron, tot este cancerigen si creste riscul de boli de inima. Tigarile electronice sunt alternativa corecta.

Suplimentul GABA: nu are nici un efect deoarece nu penetreaza bariera sange-creier. Daca nu ajunge in creier, nu isi poate face efectul deprimant. Creierul isi produce singur GABA, nu poate sa il primeasca din afara.    

Indulcitorul Stevia: unii naturopati recomanda sa se puna sub limba extract de Stevia (indulcitorul) atunci cand apare pofta de o tigara. Din pacate nu are efect.

Suplimentele cu un potential efect:

5-HTP, 150-300mg pe zi ca si precursor de serotonina pentru a indeparta simptome precum insomnia sau anxietatea. Sau se poate lua direct un extract de Sunatoare cu acelasi efect.

Suplimentele cu efect dovedit:

Nicostop de la Parafarm; deoarece contine extract de Kava cu efect sedativ, de eliminare a nervozitatii, dar si extr. de Pedicuta, care se leaga de receptorii nicotinei, este un supliment care are efect in inlaturarea simptomelor din sevrajul nicotinei. Doza zilnica maxima: 3 capsule pe zi.

 

Suplimentul echivalent medicamentului Champix:

Citizina sau soforina este o substanta naturala cu structura chimica similara nicotinei. Actiunea sa este uimitor de asemanatoare cu cea a vareniclinei. Asupra citisinei din suplimentul Tabex s-au realizat studii clinice ce au confirmat faptul ca imbunatateste abstinenta fata de nicotina, are o eficienta similara vareniclinei (Champix) cu reactii adverse mai reduse si este si mai economica decat aceasta. 

Un fumator are un organism sever afectat de efectele nefaste ale acestui viciu. Nicotina inhiba o enzima implicata in producerea colagenului, vitamina C stimuleaza activitatea acelei enzime. Se spune ca un fumator necesita de 3 ori mai multa vitamina C decat un nefumator. Avand in vedere reactiile adverse ale vitaminei C: iritatia stomacului si formarea pietrelor la rinichi, doza dependente, putem spune cu usurinta ca un fumator poate lua pana la 2000 de mg de vitamina C zilnic fara sa isi faca griji pentru reactiile adverse. De asemenea, in comert exista combinatii de vitamina C cu propolis, ambele foarte utile pentru efectul antioxidant si de marire a imunitatii, folositor in a repara distrugerile provocate de fumat. 

Un studiu faimos a conclus ca fumatorii, chiar si cei care s-au lasat recent de fumat, daca folosesc beta-caroten, au un risc marit de cancer. Nu se cunoaste exact motivul, dar fumatorii ar trebui sa fie precauti cu sucul de morcovi. 

Pinenul, uleiul volatil de brad, pin sau ienupar, ar putea ajuta fumatorii care s-au lasat de fumat pentru a-si curata plamanii de gudronul fixat in plamani. Este iritant: a nu se folosi mai mult de 2 saptamani pe luna. Fumatorii pot totusi sa bea zilnic, mai ales daca s-au lasat de fumat, una sau mai multe cani de infuzie de muguri de pin sau boabe de ienupar sfaramate, ca sa elimine tusea si sa isi creasca imunitatea.  

Pentru prevenirea cancerului, extractul de ceai verde sau infuzia de ceai verde sunt foarte indicate zilnic.

Sursa: shutterstock

Sa recapitulam:

 • In Romania 25% din populatie fumeaza, in special persoanele tinere.
 • Dintre toate decesele din Romania, fumatul este direct sau indirect incriminat pentru 15%.
 • La fiecare 16 minute un roman moare din cauza bolilor provocate sau agravate de tutun.
 • Fumul de tigara, deoarece contine 70 de substante cancerigene dovedite, este mutagen, adica afecteaza ADN-ul celulelor, ADN responsabil de functionarea corecta a celulei.
 • 15 tigari fumate intr-o zi sunt suficiente pentru ca o celula normala din corpul unui fumator sa devina celula canceroasa.
 • Riscul unui fumator sa moara de infarct este de doua ori cel al unui nefumator.
 • Riscul ca un fumator sa faca cancer de plamani este de pana la de 30 de ori mai mare decat cel al unui nefumator.
 • Fumatul scade viata fumatorului cu 10 ani; o tigara scade viata fumatorului cu 7 minute.
 • Fumatorii arata mai batrani decat nefumatorii cu 10-20 de ani.
 • Barbatii fumatori au un risc marit de impotenta.
 • Femeile fumatoare sunt mai infertile decat femeile nefumatoare.
 • Cu timpul, plamanii fumatorilor sunt permanent si ireversibil afectati.

 

Ziua Mondiala fara Tutun este sarbatorita in fiecare an pe 31 mai. Haideti sa o sarbatorim impreuna ca permanent nefumatori!