Boala Lyme

Ce este boala Lyme si cum se transmite?

Boala Lyme sau borelioza este o boala transmisa de regula prin muscatura unei capuse infectate cu o bacterie din genul Borrelia. Din nefericire aceste capuse pot fi purtatoare si ale altor bacterii, fungi si virusuri. Cel mai des boala Lyme este transmisa de capusa cu picioare negre sau capusa de caprioara. Aceasta ia bacteria dupa ce musca animale infectate precum soareci sau caprioare. De regula capusa de caine nu este purtatoare si nu toate capusele sunt infectate. Boala Lyme poate fi transmisa la fat de catre gravida si prin contact sexual neprotejat intre parteneri. Borrelia este o bacterie inrudita cu bacteria ce provoaca sifilisul, este o spirocheta si are un comportament diferit fata de alte bacterii mai comune.

  

Pe perioada calda, dupa o iesire la padure, pescuit sau pana si in parc este bine sa se inspecteze toata suprafata corpului pentru a identifica posibilele muscaturi de capuse, capusele ramanand atasate de corp mai multe zile, inspectia realizandu-se de regula cand se face dus. De multe ori capusele sunt atat de mici incat pot fi confundate cu alunitele. Capusele trebuie inlaturate prompt! Sansele de a capata Lyme sunt mai mici daca se indeparteaza capusa in primele 48 de ore de la muscatura. Capusa nu trebuie strivita! Daca se striveste cu degetele tot continutul capusei se va varsa in sangele pacientului cu tot cu microbii continuti de aceasta. Capusa se va scoate numai cu o penseta prinzand-o cat mai aproape de cap (ce este ingropat in piele), tragand direct, incercand sa se scoata capusa intergral. Capusa scoasa se va pastra in un recipient inchis si pus la congelator pentru a putea fi utilizata mai tarziu pentru a se pune un diagnostic corect de catre medicul specialist. Locul muscaturii se va dezinfecta folosind un antiseptic local (spirt, rivanol, iod etc). Sub nici o forma sa nu se puna oja, capatul cu fosfor ud al unui bat de chibrit sau orice alta asa zisa tehnica citita pe internet pentru a scoate capusa. Nu functioneaza si ar putea sa ucida capusa inca atasata. Singura metoda corecta este scoaterea capusei cu o penseta.

 

http://img.webmd.com/dtmcms/live/webmd/consumer_assets/site_images/articles/health_tools/lyme_disease_slideshow/webmd_composite_photo_of_black-legged_deer_ticks.jpg

Boala Lyme, deoarece de multe ori nu este diagnosticata corect, a atins nivelul de epidemie globala. Se crede ca numarul persoanelor infectate este de 10 ori mai mare decat cel oficial. In 2014 in Statele Unite au fost raportate 25.000 de cazuri de Lyme, dar numarul real se crede a fi 200.000 si este cea mai comuna boala transmisa de o insecta. De regula boala Lyme este produsa de bacteria Borrelia burgdorferi, dar in 2016, pentru prima oara intr-un deceniu, a fost descoperita alta bacterie transmisa prin capusa, Borrelia mayoni, ceea ce ar putea explica de ce anumite persoane prezinta simptome, dar testele pentru Lyme ies negative. 

In acest tabel sunt enumerate posibilele co-infectii si infectii secundare ce pot fi transmise prin muscatura de capusa infectata.

Co-infectii:

Infectii secundare:

Bacterii:

Babesia

Erlichia

Bartonella

Coxiella

Anaplasma

Fungi:

Mycoplasma

Candida

 

 

Virusuri:

HHV6

Citomegalovirus

Epstein Barr

Care sunt simptomele bolii Lyme?

Semne timpurii:

Primul semn si cel mai important este muscatura de capusa ce produce o iritatie (eruptie) locala asemanatoare unei tinte de tir: rosie in mijloc, inconjurata de un cerc alb, inconjurata de un cerc rosu. Acest eritem migrator poate sa se mareasca in timp, de regula nu doare si nu mananca si dispare in 4 saptamani.

Alte semne sunt cele asemanatoare gripei: febra, oboseala, ganglioni umflati, dureri locale si mai ales dureri de cap.

Simptome tarzii:

Dupa mai multe saptamani, luni sau chiar ani dupa infectarea cu Borrelia pot aparea:

 • Inflamatia articulatiilor. Poti dezvolta umflaturi si dureri severe ale articulatiilor, cel mai frecvent ale genunchilor.
 • Tulburari neurologice. Pot aparea inflamatii ale membranelor ce inconjoara creierul (meningita) ce vor produce dureri de cap, oboseala severa, paralizia temporara a unei jumatati ale fetei, amorteala sau slabiciunea in membre. 

Sistemele principale afectate de boala Lyme

Inima

Cardiomiopatia

Aritmii

Articulatiile

Artrita

Sistemul nervos

Meningita si alte neuropatii

 

Este recomandat sa se consulte un medic cat mai curand daca dupa o muscatura de capusa apare acea roseata in forma de tinta si pacientul prezinta simptomele enumerate mai sus. Erythema migrans, roseata caracteristica bolii Lyme, apare doar in 80% din cazuri. In cazul in care pacientul nu prezinta simptome severe acesta tot ar trebui sa consulte un medic si sa se testeze pentru a identifica daca a fost infectat cu Borrelia sau alti microbi, deoarece boala Lyme netratata se va raspandi in corp si va produce tulburari severe si dificil de tratat in stadiul avansat.  

Boala Lyme Cronica:

Boala Lyme poate fi asociata cu peste 300 de alte boli precum:

-          tulburari neurologice: oboseala cronica, tulburarile de memorie, paralizii s.a.

-          fibromialgia, artrita reumatoida si scleroza multipla

-          alte boli autoimune precum Lupus

Particularitatile spirochetei Borrelia o fac dificil de tratat. Boala Lyme „mimeaza” foarte bine simptomele altor boli. Aceasta spirocheta prezinta proprietati atat de parazit cat si de bacterie. Ea arata ca un „tirbuson”, este spiralata si se poate infige si sapa in tesuturi unde se poate ascunde de sistemul imun. Deoarece sistemul imun o recunoaste dupa antigenele sale (lipoproteine bacteriene, LPB cu efect neurotoxic), acesta va ataca si tesuturile sanatoase in care s-a ascuns Borrelia.  Borrelia sapa si se ascunde in o saptamana de la infectie in urmatoarele tesuturi sanatoase: creier, inima, muschi si tendoane. Borrelia distruge tesuturile in mod direct, prin inflamatie – raspuns imun, dar si prin producerea de toxine ce au afinitate pentru tesuturile grase, precum creierul. Pe langa acest aspect, proteinele de la suprafata spirochetei se aseamana cu mielina, proteina ce se gaseste in mod natural in jurul neuronilor (ca un izolator in jurul unui fir electric), le insuleaza electric si ajuta in transmisia rapida a impulsurilor nervoase. Daca teaca de mielina este distrusa, impulsul nervos va fi afectat si vor aparea simptome precum durerile, slabiciunea musculara, senzatia de arsura, de amorteala sau furnicatura. Deoarece proteinele de pe suprafata Borreliei se aseamana cu mielina din corpul uman, poate declansa un raspuns autoimun de distrugere a mielinei. Toate aceste particularitati ale spirochetei Borrelia o fac foarte dificil de inlaturat de catre sistemul imun al pacientului.

Toxinele produse de Borrelia au o afinitate marita pentru tesuturile grase si creier in general. Aceste neurotoxine distrug si afecteaza functiile neuronilor, tulburand eliberarea neurotransmitatorilor, functiile hormonale, activitatea enzimelor si a receptorilor celulari. Oboseala cronica produsa de boala Lyme se explica prin blocarea canalelor de calciu care sunt implicate in producerea de energie din celula. Borrelia poate sa produca limfom Non-Hodgkin, un cancer al globulelor albe.

De asemenea, deoarece prin muscatura insectei infectate cu Borrelia se pot transmite si alti microbi precum protozoare, richetsii, fungi si virusuri, acestea pot abuza de faptul ca sistemul imun este compromis de Borrelia si pot distruge organismul in voie.

Se crede ca boala Lyme este strans legata si de intoxicarea cu metale grele deoarece in urina pacientilor cu Borrelia se gaseste criptopirol, o substanta chimica ce indica o deficienta majora in zinc si vitamina B6 (piridoxina), substanta ce se gaseste de regula in urina persoanelor intoxicate cu metale grele, schizofrenici, autisti sau cu alte tulburari neurologice. Borrelia, deoarece este o bacterie aparte, nu foloseste in enzimele sale ferul, asa cum se intampla in cazul bacteriilor comune, ci manganul, producand o deficienta de mangan in organismul pacientului.

Diagnosticul:

Este foarte important sa se consulte un medic, sa i se spuna toate semnele si simptomele simtite de pacient, mai ales daca acesta a fost muscat de o capusa si a aparut acea iritatie rosie (eritem migrator) in forma de tinta (la unii pacienti poate sa nu apara). Chiar daca pacientul nu se simte rau sau a fost muscat de alta insecta, este bine sa se consulte un medic, eventual sa se faca niste analize pentru a identifica daca exista in organism anticorpi anti-Borrelia (IgM si IgG), ce indica prezenta infectiei. Testele sunt ELISA si Western Blot si detecteaza anticorpii anti-Borrelia din organism, dar unii autori declara ca aceste teste pot fi negative si totusi in organism sa existe Borrelia deoarece anticorpii vor aparea numai dupa ce organismul a recunoscut infectia si este capabil sa produca anticorpi care sa se lupte cu aceasta. Acesti autori declara ca alte teste sunt necesare si pot indica prezenta infectiei, precum un nivel scazut al globulelor albe si schimbari ale nivelurilor citokinelor, al interferonilor si al celulelor Natural Killer.

Exista totusi cazuri in care persoanele infectate nu prezinta simptome, datorita activitatii sistemului lor imun. Borrelia va exista in stare latenta in organismul acestora pana cand imunitatea lor va scadea si infectia va deveni activa. Factorii care scad imunitatea persoanei sunt urmatorii: stres sever, traumatisme, lipsa somnului, oboseala prelungita, dieta slaba in nutrimente, intoxicarea cu metale grele (mercur, plumb, cadmiu) sau alte toxine, medicamente ce pot suprima imunitatea, alcoolismul, boli cronice sau genetice.

Tratamentul:

O data ce medicul a interpretat rezultatele analizelor, a identificat anticorpi anti-Borrelia si decide ca diagnosticul este boala Lyme, se poate incepe tratametul. Tratamentul de baza este cel medicamentos cu antibiotice prescrise de medic, de regula antibioticele sunt cu spectru larg si inlatura infectia principala cu Borrelia sau alte bacterii transmise prin muscatura. Datorita particularitatilor bacteriei Borrelia pacientul se poate simti mai rau in timpul tratamentului cu antibiotice, deoarece cand aceste spirochete mor, ele elibereaza endotoxine in sangele pacientului care il vor face sa se simta rau (reactia Herxheimer). De asemenea, datorita duratei lungi ale tratamentului cu antibiotice ce poate varia de la 14 zile la 20 de zile, la 6 luni sau la cativa ani, pacientul se va simti rau datorita reactiilor adverse produse de antibiotice. De asemenea, datorita faptului ca antibioticele sunt cu spectru larg, flora intestinala va fi distrusa, scazandu-se absorbtia unor nutrimente benefice organismului, scazandu-se imunitatea organismului si aparand infectii intestinale oportuniste precum cele cu Candida sau Clostridium ce da diaree.

Datorita efectelor complexe pe care Borrelia le are asupra organismului uman, simptomele pot sa nu dispara dupa tratamentul cu antibiotice, aparand boala Lyme cronica, cu simptome complexe, de multe ori de cauza autoimuna. Tratamentul este de asemenea dificil deoarece Borrelia poate deveni imuna la efectul unor antibiotice si poate sa isi schimbe forma, din cea spiralata in rotunda pentru a preveni identificarea acesteia de catre sistemul imun. Alte forme includ forma granulata si cea chistica, Borrelia putand sa ramana mult timp in stare latenta in organismul pacientului fara sa produca simptome. Tratamentul trebuie individualizat in functie de starea de sanatate a pacientului, simptomele prezentate, indicatiile medicului efectuate in urma observarii analizelor medicale si gradul de infectie al pacientului. De regula tratamentul trebuie sa continue 1 luna de zile dupa ce pacientul nu mai prezinta simptomele initiale.

Cursul ideal de tratament:


 Un tratament eficient al bolii Lyme ar trebui sa atinga aceste scopuri:

 • Eliminarea infectiilor cu Borrelia sau cu alti microbi
 • Eliminarea toxinelor bacteriene (LPB)
 • Repararea tesuturilor distruse  
 • Imbunatatirea si intarirea sistemului imun
 • Eliminarea simptomelor neplacute

In cazul markerilor activitatii sistemului imun: CD-56 sau molecula neuronala de adeziune celulara (NCAM), un nivel scazut reprezinta un sistem imun deficitar. Ea se gaseste pe celulele T si cele natural killer (NK). CD-57 este o molecula specifica celulelor NK, iar un nivel scazut semnaleaza o capacitate redusa de lupta a organismului. IL-15 este o interleukina, o molecula produsa de globulele albe pentru a induce inmultirea celulelor NK cu rol antiviral. IFNγ sau interferonul gamma este o molecula produsa de limfocite si celule NK cu rol predominant antiviral, dar si antimicrobian, antiprotozoar si imunomodulator/imunostimulaor.

Din nefericire pe internet exista numeroase informatii gresite sau false despre boala Lyme, de multe ori publicate de persoane binevoitoare, dar care nu au cunostintele medicale necesare si care pot induce in eroare persoanele afectate de Lyme. Aceasta lista contine suplimentele nutritive ce pot fi folosite alaturi de antibiotice in tratamentul bolii Lyme, inclusiv explicatiile relevante asociate tratamentului.

Extract de scoarta de Gheara Matei (Cat’s claw) si Samento – Gheara Matei este considerata ca fiind leacul ideal pentru boala Lyme deoarece reduce inflamatiile articulare asociate acesteia si inlatura infectiile bacteriene si virale prin efectul sau imunostimulant. Samento aparent este un extract purificat de Gheara Matei, si mediatizat ca fiind de 1000 de ori mai eficient.

Loratadina si desloratadina - aparent studiile in vitro din 2016 promit un tratament contra bacteriei Borellia: un antialergic comun ce se gaseste fara reteta in orice farmacie. Acesta ii blocheaza transportul de mangan, omorand bacteria. Tratamentul nu este oficial inca. 

Extractul de frunza de Maslin – Extractul frunzei de Maslin prezinta bune efecte antiinflamatorii, antibacteriene, antifungice si antivirale, efectul antiviral fiind cel mai pregnant, fiind util in infectiile virale asociate bolii Lyme. In cazul afectiunilor cardiace produse de Lyme, extractul de frunza de Maslin este un eficient antihipertensiv si va elimina tulburarile cardiace asociate.

Extract de radacina de Astragalus – Planta medicinala utilizata in medicina traditionala chineza cu proprietati imunostimulante. Creste capaciatea de aparare a organismului in infectii cu diversi patogeni imbunatatind capacitatea de lupta a organismului cu boala Lyme, inlaturand si simptomele neplacute asociate acesteia precum oboseala cronica sau fibromialgia.

Vitaminele B – Imbunatatesc activitatea neuronala, ajuta in repararea nervilor afectati,  corecteaza deficientele in vitamine B produse de catre Lyme, fiind in special utile vitaminele B6 si B12 direct implicate in buna functionare a neuronilor si acidul folic, factor de crestere si reparare celular. Vitamina B3, niacina, poate de asemenea fi folosita datorita efectelor sale benefice de inlaturare a durerilor de cap, nu si pentru a imbunatati penetrarea in tesuturi a argintului coloidal. Argintul coloidal este un produs toxic ce nu trebuie inghitit ca si tratament.

Metil sulfonil metanul - MSM este o substanta chimica ce actioneaza ca o sursa de sulf pentru a reface articulatiile, fiind des utilizata in combinatii alaturi de condroitina, glucozamina, boswelina si extractul de ghimbir sau turmeric pentru a trata artroza sau artrita reumatoida. Efectul este atat antiinflamator, inlaturand durerea locala si umflatura, cat si reparator, ajutand la refacerea articulatiei. In a trata boala Lyme cu poliartrita asociata, se va folosi 1000 mg de MSM zilnic.

O dieta bogata in sare sau grasimi – Unele site-uri pe internet recomanda o dieta bogata in sare pentru a face organismul neprielnic dezvoltarii bacteriei si o dieta bogata in grasimi pentru a nu permite neurotoxinelor bacteriene sa se depuna in creier. In realitate ambele practici sunt gresite, o dieta bogata in sare nu va face nimic altceva decat sa creasca tensiunea arteriala peste nivelurile normale, acest lucru fiind periculos in cazul celor cu tensiune deja marita si ateroscleroza, riscul de infarct de miocard sau de accident vascular cerebral fiind marit. O dieta bogata in grasimi nu va afecta cu nimic boala Lyme, doar va mari nivelurile sangvine de trigliceride si colesterol, afectand negativ sanatatea inimii si a vaselor de sange.

Echinacea – Extractul de Echinacea este foarte util in tratamentul bolii Lyme deoarece ea va reduce inflamatia din articulatii sau alte organe afectate de Borrelia, usurand simptomele, va stimula procesele imune naturale ale organismului, ajutand in lupta impotriva infectiilor si va ataca in mod direct infectiile fungice existente in organism.    

Ciupercile medicinale:

Reishi (Ganoderma lucidum): prezinta proprietati imunomodulatoare si adaptogene, ajutand organismul sa se adapteze si sa contracareze simptomele boreliozei.

Cordyceps sinensis: imunomodulator, antiviral, antibacterian si adaptogen, combate simptomele aparute in urma infectiei si va actiona ca un tonic, revitalizand organismul.

Shiitake si Maitake: imunostimulatoare, adaptogene eficiente.

Agaricus (Ciuperca soarelui, Ciuperca lui Dumnezeu, Printesa ciupercilor):  imunomodulator si protector celular.

Galbenelele, Sunatoarea, Rozmarinul – Galbenelele si Sunatoarea vor contribui la refacerea organismului, continand o cantitate mare de beta-caroten si flavone cicatrizante. Rozmarinul va avea efecte directe asupra circulatiei cerebrale si memoriei, contribuind la eliminarea durerilor de cap si a pierderii de memorie. Toate trei vor contribui la buna functionare a ficatului si la combaterea posibilelor infectii virale, fiecare prezentand activitate antivirala distincta. 

Chlorella si Spirulina – Alga Chlorella este o buna sursa de clorofila, la randul ei o sursa de magneziu, dar si un foarte bun detoxifiant intestinal, ajutand in eliminarea din organism a toxinelor drenate de ficat in instestin, precum in cazul bolii Lyme, posibilele metale grele si neurotoxinele LPB. Spirulina este o alga albastra-verde ce poate fi folosita ca o foarte buna sursa de proteine, B-uri si fer, ajutand organismul sa se refaca si sa lupte impotriva infectiilor. In cazul boreliozei, Spirulina va imbunatati vitalitatea si sanatatea organelor precum creierul, inima si sistemul imun.     

In mod gresit se afirma ca clorofila contine cupru ce va face organismul neprielnic dezvoltarii bacteriilor si care va ajuta in absorbtia argintului coloidal. Clorofila nu contine cupru, cuprul in doze mari este toxic pentru organismul uman si nu are nici un efect asupra infectiilor din organism.

Toxic: Argintul coloidal (colargolul) – Argintul coloidal este o solutie de argint metalic suspendat in apa si este recomandat de catre expertii autodeclarati in medicina alternativa ca fiind un excelent antibiotic, antimicotic si antivial, excelent in tratamentul boreliozei si bolii Lyme cu toate posibilile ei co-infectii. Adevarul este ca argintul coiloidal in practica farmaceutica are foarte putine utilizari terapeutice, el fiind folosit ca si picaturi de nas pentru efectul sau antibiotic local. Pe piele argintul coloidal sau apa argintata va produce o coloratie gri permanenta denumita argirie, deoarece el se va lega si va denatura proteinele pielii si de aceea nu este indicat sa fie utilizat pe piele in acnee de exemplu, asa cum este recomandat de catre falsii experti in sanatate. In boala Lyme argintul coloidal nu este indicat sa fie inghitit pentru a distruge infectiile deoarece el va obosi organismul care deja lupta impotriva infectiilor, organism care va recunoaste argintul ca fiind un metal strain si nociv, si care va incepe un proces de detoxifiere al acestuia, argintul in timp depundandu-se in piele si producand argirie. Argintul coloidal nu are nici o utilizare in tratamentul bolii Lyme sau oricarei alte infectii bacteriene, fungice sau virale, nu este indicat sa se utilizeze intern prin inghitire si va distruge ficatul, acest organ fiind fortat sa elimine din organism acest metal strain, toxic si nebinevenit.   

Gotu kola (Centella asiatica) – Gotu kola este utilizata pentru a trata infectiile bacteriene, virale sau parazitice, favorizand atat vindecarea tesuturilor cat si eliminarea simptomelor de natura psihica. Este de asemenea un antiinflamator, eliminand durerile de orice cauza. Este foarte indicata pentru a trata boala Lyme.

Bai fierbinti/de abur si saruri de baie – Pentru artrita si eliminarea toxinelor se pot face bai fierbinti cu saruri minerale de baie (pot fi obtinute prin amestecarea a 1 cana sare, 1 cana bicarbonat, 1 cana sulfat de magneziu = sare amara, 1 cana Aloe vera), 1 ora, in timp ce se beau 1-2 litri de apa si se transpira, deoarece presiunea osmotica din apa cu sare si transpiratia va elimina din organism toxinele. Precautii in cazul celor cu probleme cardiace, caldura poate scadea tensiunea si pot aparea lesinuri. 

Probioticele si Prebioticele – Deoarece se utilizeaza antibiotice cu spectru larg pentru a inlatura infectia produsa de bacteria Borrelia sp. acestea vor avea un efect advers asupra sanatatii intestinului, eliminand bacteriile benefice din flora intestinala. Deoarece imunitatea si absorbtia nutrimentelor va fi afectata de lipsa bacteriilor intestinale benefice, va fi necesara o suplimentare cu probiotice la 2 ore distanta de antibiotic.

Vitamina C si Zincul – Vitamina C are un efect direct antioxidant, protector celular dar si imunostimulator. Zincul are un efect puternic imunostimulator, dar este si implicat procesele de multiplicare celulara, fiind benefic in regenerarea tesuturilor, el fiind deficient in pacientii afectati de boala Lyme. Atat vitamina C cat si Zincul vor trebui suplimentate in doze mari pentru a ajuta imunitatea pacientilor sa se lupte cu infectia si organismul sa se refaca.

Apiterapia si Propolisul – Mierea, cu toate ca contine enzime benefice organismului, vitamine si minerale, contine o cantitate mare de zaharuri care nu sunt foarte indicate in boala Lyme. Polenul in schimb este extrem de indicat in boala Lyme deoarece contine cantitati mari de vitamine si minerale, in special vitaminele din complexul B, ajuta regenerarea organismului si cresterea vitalitatii. Propolisul este un antibiotic, antimicotic, antiviral natural si este unul dintre cele mai indicate medicamente naturale pentru a trata borelioza. El va combate atat infectia, cat si va contribui la vinecarea tesuturilor.  

Colostrul si Lactoferina – Datorita efectelor benefice ale lactoferinei, imunostimulatoare, antimicrobiene, antimicotice si antivirale, este un agent ideal in tratarea bolii Lyme. Colostrul, pe langa concentratia mare de lactoferina continuta, contine de asemenea si imunoglubuline ce contribuie la eliminarea infectiilor in mod natural, cat si molecule naturale cu efect imunomodulator.

Dieta va trebui sa fie saraca in zaharuri, zaharuri insemnand orice fel de dulciuri sau fainoase ce vor avea un efect advers asupra sistemului imun. Dieta va trebui sa fie bogata in alimente bogate in fibre, ideale fiind legumele verzi, datorita continutului bogat in clorofila, vitamine si minerale. De asemenea trebuie sa se bea foarte multa apa pentru a elimina toxinele prin rinichi si transpiratie si plante amare precum anghinarea, care vor ajuta ficatul in excretia bilei in intestin, bila ce va contine toxine si va fi captata de argila, clorofila sau fibrele folosite in detoxifiere. Este indicat sa nu se manance prajeli, gratare sau carne rosie in timpul tratamentului boreliozei datorita impactului negativ al acestora asupra sanatatii. Fumatul de asemenea trebuie incetat deoarece scade capacitatea de aparare a organismului.

Alte tratamente asociate:

Coenzima Q10 este un puternic energizant celular, crescand productia de energie celulara, combatand oboseala cronica asociata boreliozei.

Cromul imbunatateste utilizarea glucozei de catre organism si elimina pofta de dulce ce poate aparea ca simptom in Lyme.

Acizi grasi Omega 3 scad inflamatia din corp, mai ales din articulatiile inflamate de catre Lyme si imbunatatesc memoria si functiile cognitive afectate de borelioza, cat si producerea de hormoni.

Rhodiola rosea este o planta care imbunatateste dispozitia si nivelul de energie, prezentand un efect antidepresiv si adaptogen.  

Local, iritatia aparuta in urma muscaturii de insecta poate fi tratata cu ulei diluat de Arbore de ceai deoarece are puternice calitati antiseptice si antiinflamatoare locale. A nu se inghiti.

Ginkgo biloba – Se poate folosi pentru a imbunatati memoria afectata de boala Lyme. Efectul sau este antioxidant, protector neuronal cat si vasodilatator, imbunatatind circulatia sangelui la nivelul creierului si extremitatilor.

Extract de scoarta de Otoba sp. (Banderol) – efect similar plantei Cat’s Claw.

Ashwagandha (Withania somnifera) – Efecte neurologice: neuroregenerator, anxiolitic si atidepresiv. Prezinta si efecte antiinflamatorii si imunostimulatoare.

Turmericul (Curcuma longa) – Puternic antiinflamator articular.

Remarci in concluzie:

Boala Lyme este o afectiune din ce in ce mai des intalnita in lumea moderna, dificila de diagnosticat in unele cazuri si dificila de tratat. Tratamentul, pentru a asigura o refacere completa a organismului pacientului si a preveni complicatiile, va trebui particularizat pentru fiecare pacient in parte. Infectiile vor trebui tratate complex si corect, atat cu medicamente farmaceutice cat si cu suplimente nutritive care sa contribuie la imbunatatirea sanatatii pacientului si la vindecarea completa a acestuia.

Precautii vor trebui luate in viitor pentru a preveni reinfectarea prin muscaturi de capuse sau alte insecte, folosindu-se spray-uri sau lotiuni insectifuge, evitarea spatiilor verzi si folosindu-se o imbracaminte adecvata. 

Clasificarea suplimentelor nutritive pentru a trata boala Lyme, borelioza si co-infectiile acesteia, cat si sistemele afectate.

Antibacterian/

Antiparazitic

Antiviral

Antifungic

Imunostimulator

Antiinflamator

Detoxifiant intestinal

Reparator celular

Reparator neuronal

Astragalus

Astragalus

Probioticele

Astragalus

Turmeric

Clorofila

Astragalus

Ashwagandha

Cat’s Claw

Cat’s Claw

Astragalus

Cat’s Claw

MSM

Fibre

Vitaminele B

Vitaminele B

Frz. Maslin

Frz. Maslin

Frz. Maslin

Echinacea

Gheara diavolului

Argila, Zeolit

Spirulina

Lecitina

Echinacea

Echinacea

Echinacea

Galbenelele

Glucozamina

Chlorella

Gotu Kola

Omega 3

Galbenelele

Galbenelele

Galbenelele

Gotu Kola

Condroitina

Gotu Kola

Zincul

Gotu Kola

Sunatoarea

Sunatoarea

Lactoferina

Probioticele

Boswelina

+ drenor hepatic (Anghinare)

Polenul

Zincul

Rozmarinul

Rozmarinul

Propolisul

Vitamina C

Cat’s Claw

Propolisul

 Acidul alfa-lipoic

Gotu Kola

Gotu Kola

 

Zincul

Frz. Maslin

 

 

Lactoferina

Lactoferina

 

Lactoferina

Echinacea

 

 

Propolisul

Propolisul

 

Ashwagandha

Gotu Kola

 

 

 

 

 

Ciupercile medicinale:

Reishi (Ganoderma), Cordyceps,

Shiitake,

Maitake,

Agaricus

Omega 3

 

 

 

 

 

 

Ashwagandha

 

 

 

Exemplu de tratament:

Pacient muscat de capusa, prezinta eritem migrator, dureri de cap, oboseala, dureri articulare. Se prezinta la medic, testele ies pozitiv (IgG si IgM anti-borrelia), i se prescrie antibiotic 14 zile. Va lua antibioticul 14 zile, un probiotic (Eubiotic) 14 zile plus 7 zile in continuare pentru a reface flora intestinala. 

Va lua timp de o luna dupa disparitia simptomelor:

 • Cat's Claw (Gheara Matei) 3 cp. pe zi (1 cp. ce contine 3% substante active) pentru a elimina durerile articulare si a creste imunitatea;
 • 1 cp. Silimarina 150mg pentru efectul hepatoprotector si regenerator;
 • 1 cp. de extract de Anghinare inainte de masa principala cu 3 cp. de Chlorella pentru a lega toxinele drenate din bila;
 • 2 cp. de Colostru 20% IgG pe zi pentru efectele imunostimulante; 
 • O multivitamina/multiminerala zilnic pentru efectul energizant;
 • Propolis tinctura 20 de picaturi in apa de 3 ori pe zi;
 • Rhodiola 5% substante active 2 cp. pe zi pentru efectul vitalizant;

 

http://www.doctorulzilei.ro/wp-content/uploads/2013/05/02_harta.jpg

 

Mesajul de luat acasa:

 • Boala Lyme este transmisa de regula de capusa cu picioare negre, cu toate ca nu toate capusele sunt purtatoare
 • Primul semn este eritemul migrator in forma de tinta care apare in 80% din cazuri
 • Daca iesiti la iarba verde sa purtati haine lungi si sa folositi o solutie repelenta pentru insecte precum Autanul ce are efect 4 ore impotriva capuselor
 • Dupa ce ati venit acasa de la iarba verde, faceti un dus ca sa puteti inspecta tot corpul si gasi si scoate potentialele capuse care v-au muscat
 • Daca prezentati simptomele bolii Lyme consultati medicul
 • Urmati sfatul medicului