Vitamina KVitamina K

Descriere: In functie de provenienta, vitamina K se imparte in 2: Vitamina K1, fitomenadiona de origine vegetala si Vitamina K2, de origine animala.

Functii: Este numita vitamina coagularii, dar prezinta si efecte benefice asupra integritatii oaselor, putand fi folosita pentru a combate osteoporoza.

Surse alimentare: Legumele verzi, dar si carnea, ficatul, ouale. Vitamina K este produsa in organismul uman de catre bacteriile intestinale, iar lactatele, in special cele fermentate, sunt benefice acestei actiuni. 

Deficiente in vitamina K: Deficientele de Vitamina K sunt rare si se traduc prin episoade hemoragice, hemoragii interne sau epistaxisul (sangerari nazale). Deficiente in Vitamina K pot aparea dupa un tratament cu anumite antibiotice, deoarece acestea vor scadea numarul bacteriilor intestinale.

Doza maxima admisa: Dozele zilnice recomandate pentru adulti sunt de 90 µg.  O forma a Vitaminei K2 denumita MK4 este utilizata pentru a trata osteoporoza in doze zilnice de 45mg.

Interactiuni cu medicamente si contraindicatii: A nu se utiliza suplimentele ce contin Vitamina K de catre cei cu risc de tromboza crescut sau de catre cei sub tratament cu anticoagulante. Vitamina K se va utiliza numai la indrumarea unui medic specialist.