Vitamina EVitamina E

Descriere:

Vitamina E cuprinde o grupa de vitamine uleioase denumite tocoferoli. Alfa-tocoferol este compusul chimic cel mai activ, ce se gaseste in sange in concentratia cea mai ridicata dupa absorbtia din alimente. Se depoziteaza in tesutul adipos.

Functii:

Principalul efect al vitaminei E este cel antioxidant, protector impotriva radicalilor liberi aparuti in organism in urma proceselor celulare sau din exterior, datorita unui stil de viata nesanatos si unei diete dezechilibrate. Radicalii liberi sunt implicati in distrugeri celulare ce rezulta in boli cardiovasculare si cancer.

Vitamina E este de asemenea implicata in imunitate, previne formarea placii de aterom si prezinta un efect antiagregant plachetar. Previne atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale, cataracta, degenerarea maculara si cancerul (in special cancerul de prostata la barbatii fumatori).

Surse alimentare:

Principalele surse de vitamina E sunt uleiurile vegetale, semintele (nuci, alune, migdale etc), dar se gaseste in cantitati mici si in fructe si legume. O lingura de ulei de germeni de grau contine doza zilnica recomandata de vitamina E (20 mg, 30 U.I.).

Deficiente in vitamina E:

In tarile dezvoltate deficientele in vitamina E sunt rare. Noi nascutii, mai ales prematurii cu o greutate sub 1,5 kg, sunt susceptibili unei deficiente in vitamina E si pot suferi de anemie hemolitica. De asemenea, persoanele cu incapacitatea de a absorbi grasimile din alimentatie pot suferi de aceasta deficienta.

Simptomele deficientei:

-          transmisie scazuta a impulsurilor nervoase, slabiciune musculara, dificultati in coordonare

-          retinopatie

-          anemie hemolitica

Doza maxim admisa:

Se crede ca doza maxim admisa de vitamina E este de 2800 U.I. zilnic, dar expertii recomanda sa nu se consume mai mult de 1000 U.I. zilnic.

Preventiv, ca antioxidant, vitamina E, alaturi de vitamina C, beta-carotenul si seleniul se foloseste in doze zilnice de 400 U.I., dar in cazul bolilor cardiovasculare expertii recomanda dozele zilnice de pana la 800 U.I.

Contraindicatii si interactiuni medicamentoase:

Dozele mari de vitamina E pot fi luate ani de zile fara sa apara efecte adverse serioase, iar acestea apar mai ales in cazul celor ce folosesc anticoagulante, in cazul acesta vitamina E favorizand sangerarile.

La oprirea administrarii vitaminei, efectele adverse dispar.