Vitamina AVitamina A (Retinol)

Descriere:

Vitamina A este o vitamina uleioasa, solubila in grasimi, ce cuprinde un grup de vitamine denumite retinoli. Provitaminele A sunt carotenoizii, vitamine ce se metabolizeaza lent in vitamina A in organism. Cu toate acestea, nu toti carotenoizii se metabolizeaza in vitamina A. O molecula de beta-caroten se metabolizeaza in doua molecule de vitamina A, dar licopenul din rosii, luteina din galbenus, zeaxantina din porumb nu se metabolizeaza in vitamina A.

Functii:

Vitamina A este implicata in procesul de diferentiere celulara, in imunitate si in procesul vederii. Mentine integritatea pielii, parului, a mucoaselor oculare, gingivale, respiratorii, intestinale si urinare.  Este esentiala in producerea globulelor albe (limfocitelor), direct implicate in raspunsul imun. Atat vitamina A cat si carotenii prezinta proprietati antioxidante si de prevenire a cancerului, cat si proprietati de prevenire si incetinire a degenerarii maculare si cataractei.

Alimente bogate in vitamina A:

-          ficatul

-          uleiul de peste

-          ouale (galbenusul)

-          produsele lactate

-          plantele verzi inchise, colorate (carotenoizi)

Deficiente in vitamina A:

-          infectii bacteriene / fungice / virale dese

-          adaptarea deficitara a ochilor la intuneric

-          uscarea mucoaselor, craparea pielii, stomatite, bronsite, ulceratii corneene

Cauza deficientelor in vitamina A:

-          deficiente alimentare (in tarile subdezvoltate)

-          sindrom de malabsorbtie a grasimilor

Tratament:

O alimentatie echilibrata va preveni carenta de vitamina A, deoarece vitamina A se depoziteaza in ficat si se gaseste in cantitati suficiente in alimentatie.

In cazul deficientelor la adulti, o cura de 2 saptamani cu suplimente cu vitamina A sau ulei de peste este suficienta.

A nu se folosi suplimentele cu vitamina A fara recomandarea medicului!

Doza maxima zilnica:

A nu se depasi doza zilnica de 1,5 mg de vitamina A corespunzand la 5.000 U.I. de retinol.

Pentru un adult, 600-700 µg de vitamina A sunt suficiente.

In cazul beta-carotenului, deoarece se metabolizeaza lent in vitamina A, dozele zilnice pot fi mult mai mari decat cele de vitamina A. Doi morcovi pe zi asigura doza zilnica de beta-caroten. Ca antioxidant, alaturi de vitamina C, seleniu si vitamina E, beta-carotenul se foloseste intre 10-30 mg, 15-50.000 U.I. O cantitate mare de beta-caroten zilnica (90 mg, 150.000 U.I.) nu va produce efecte adverse, dar va produce o coloratie portocalie a pielii, un fals bronz ce va disparea dupa oprirea administrarii.

Excesul de Vitamina A:

In cazul copiilor, batranilor, a femeilor gravide si cele cu osteoporoza, nu se recomanda utilizarea de suplimente cu vitamina A sau ulei de peste daca se consuma o data pe saptamana produse din ficat. Respectand doza zilnica de maxim 5.000 U.I., nu vor aparea simptomele de hipervitaminoza A. In cazul in care se depaseste aceasta doza, dupa o perioada de timp vor aparea simptomele hipervitaminozei A: fragilitate osoasa, afectiuni cutanate si ale mucoaselor, caderea parului, dureri de cap.

Simptomele dispar la oprirea administrari de suplimente cu vitamina A.

Contraindicatii:

Sa nu se depaseasca doza zilnica de 5.000 U.I. vitamina A.

Femeile gravide sa nu foloseasca medicamente derivate de vitamina A, precum cele folosite in tratamentul acneei si psoriazisului, sau doze mari de vitamina A (peste 3mg / 10.000 U.I. zilnic) deoarece acestea pot produce malformatii asupra fatului!