Coenzima Q10Coenzima Q10 (Ubiquinona)

 

Descriere: Ubiquinona, sub denumirea comuna Coenzima Q10 (CoQ10) se gaseste natural in toate celulele corpului uman (la nivelul mitocondrial) deoarece este implicata in producerea de energie. In cea mai mare cantitate se gaseste in inima, in ficat si in rinichi.

Functii: Coenzima Q10 este implicata in producerea de energie la nivelul tesuturilor, asigura fluxul optim de oxigen in tesuturi, asigura buna functionare a sistemului cardiovascular, prezinta proprietati antioxidante si imunostimulatoare.

Coenzima Q10 se foloseste in tratamentul parodontozei deoarece are proprietatea de a proteja si intari tesuturile, in diabetul zaharat tip 2 si in afectiunile cardiace precum insuficienta cardiaca, angina pectorala si hipertensiunea. Este produsa in organismul uman cu ajutorul Vitaminei E, a Seleniului si a Vitaminelor B. Prelungeste viata, incetineste imbatranirea, imbunatateste fertilitatea masculina, previne infarctul de miocard si a fost gasita folositoare in migrene si boala Parkinson. De asemenea imbunatateste calitatea vietii celor ce sufera de cancer sau SIDA.

Surse alimentare: Coenzima Q10 se gaseste in cea mai mare cantitate in inimi (pui, vita, porc), in ficat si rinichi, in pestele oceanic precum somonul, tonul, macroul, sardinele, in uleiul de soia si masline si in avocado.

Doza zilnica: Doza zilnic recomandata de Coenzima Q10 nu a fost stabilita, dar cantitatea de vitamina va varia in functie de afectiunea tratata. 30 de mg de Coenzima Q10 zilnic pot fi folosite profilactic, pentru a incetini procesele imbatranirii si pentru longevitate. In cazul afectiunilor cardiace, parodontozei sau migrenelor, doze zilnice de pana la 360 de mg sunt indicate.

Toxicitatea vitaminei este foarte mica, in unele studii utilizandu-se doze zilnice de pana la 2400 mg. 

Interactiuni cu medicamente si contraindicatii: Femeile gravide si cele ce alapteaza ar trebui sa nu foloseasca suplimente ce contin Coenzima Q10, iar cei ce se afla sub tratament medicamentos sunt sfatuiti sa consulte un medic specialist inainte de a incepe un tratament cu suplimente ce contin Coenzima Q10.