Vitamina B9Vitamina B9

Vitaminele B sunt vitamine solubile in apa, ceea ce inseamna ca organismul uman nu le depoziteaza, aportul lor zilnic fiind necesar din alimentatie. Vitaminele B sunt un complex de 8 vitamine folosite de organism in metabolismul carbohidratilor (convertirea zaharurilor in energie), al proteinelor si al grasimilor. Contribuie la sanatatea ficatului, a pielii, a parului, a ochilor, a sistemului nervos central.  

Descriere: Vitamina B9 se numeste Acid Folic (factor de crestere), dar este inactiva ca atare si in organismul uman se va metaboliza la tetrahidrofolat (THF), forma activa a vitaminei. Denumirea provine de la frunza in latina deoarece se gaseste in cantitati mari in frunzele legumelor verzi, comestibile.   

Functii: Acidul Folic este utilizat de organism pentru sinteza si repararea ADN-lui si este crucial in diviziunile celulare si crestere. Este o vitamina antianemica, alaturi de Vitamina B12 si Ferul fiind implicata in producerea globulelor rosii. Este de asemenea o vitamina esentiala in fertilitate, deoarece poate imbunatati calitatea spermei, iar in cazul sarcinii, scade riscul de malformatii congenitale. Alaturi de Vitaminele B6 (piridoxina) si B12 (ciancobalamina) ajuta in scaderea nivelurilor sangvine de homocisteina, implicata in bolile de inima. Acidul Folic poate de asemenea sa fie util in depresie sau anxietate, tulburari neurologice cauzate de un dezechilibru al neuromediatorilor si poate de asemenea sa previna anumite tipuri de cancer.

Surse alimentare:

Se gaseste in cantitati mari in legumele verzi, in ficat, in galbenus, in sucurile de fructe si drojdia de bere.  

Doza zilnica recomandata:

Doza zilnica recomandata de acid folic pentru un adult este de 400 µg ce se gaseste in mod obisnuit in o alimentatie variata, bogata in legume. Multivitaminele contin de obicei aceasta cantitate de acid folic, dar pentru afectiuni mai grave exista suplimente ce contin 1000 µg. In cazul sarcinii doza zilnica recomandata este de 600 µg. Toxicitatea apare la doze de peste 1000 µg zilnic si se manifesta sub forma tulburarilor neurologice (dezechilibru) ce dispar la incetarea administrarii.

Contraindicatii:

Nu folositi suplimente ce contin Acid Folic decat sub indrumarea unui medic specialist.