Vitamina B6Vitamina B6

Vitaminele B sunt vitamine solubile in apa, ceea ce inseamna ca organismul uman nu le depoziteaza, aportul lor zilnic fiind necesar din alimentatie. Vitaminele B sunt un complex de 8 vitamine folosite de organism in metabolismul carbohidratilor (convertirea zaharurilor in energie), al proteinelor si al grasimilor. Contribuie la sanatatea ficatului, a pielii, a parului, a ochilor si a sistemului nervos central.  

Descriere: Vitamina B6 se numeste piridoxina si se gaseste sub mai multe forme, iar in organismul uman functioneaza ca si un cofactor in procesele enzimatice.  

Functii: Ajuta organismul sa produca hormoni, neurotransmitatori si este implicata in metabolism. Alaturi de Vitaminele B9 (acidul folic) si B12 (ciancobalamina) ajuta in scaderea nivelurilor sangvine de homocisteina, implicata in bolile de inima. Aceasta combinatie de vitamine, in doza mare, este utila in combaterea degenerescentei maculare, o boala ce duce la orbire. Vitamina B6 se crede ca are utilitate in diskinezie, sindromul premenstrual (diminuand simptomele), depresie (ajuta in sinteza serotoninei) si greata asociata cu sarcina. De asemenea, cei cu artrita reumatoida au niveluri sangvine joase de piridoxina.

Surse alimentare:

Se gaseste in carnea de pasare, de peste, in lactate, oua, legume si grane integrale.

Doza zilnica recomandata:

Doza zilnica recomandata de Vitamina B6 pentru un adult este de 1,3 mg ce se gaseste in mod obisnuit in o alimentatie variata. Multivitaminele contin de obicei aceasta cantitate de piridoxina, dar pentru afectiuni mai grave exista suplimente ce contin 100 mg. Toxicitatea apare la doze peste 200 mg zilnic si se manifesta sub forma tulburarilor neurologice (dezechilibru) ce dispar la incetarea administrarii.

Contraindicatii:

Nu folositi suplimente ce contin piridoxina decat sub indrumarea unui medic specialist.