Vitamina B3Vitamina B3

Vitaminele B sunt vitamine solubile in apa, ceea ce inseamna ca organismul uman nu le depoziteaza, aportul lor zilnic fiind necesar din alimentatie. Vitaminele B sunt un complex de 8 vitamine folosite de organism in metabolismul carbohidratilor (convertirea zaharurilor in energie), al proteinelor si al grasimilor. Contribuie la sanatatea ficatului, a pielii, a parului, a ochilor, a sistemului nervos central.

Descriere: Vitamina B3 se numeste si niacina / niacinamida si se gaseste sub doua forme: acid nicotinic / nicotinamida.   

Functii: Vitamina B3 este implicata in o serie de functii biologice precum in metabolism, in circulatie si in buna functionare a sistemului nervos.  Niacina a fost folosita pentru a scadea nivelul de colesterol rau (LDL) si trigliceride, dar efectele secundare i-au determinat pe medici sa nu mai prescrie acest medicament. Efectele secundare ale dozelor mari de Vitamina B3 sunt vasodilatatia cu inrosirea pielii, durerile de cap cu ameteli, dar cel mai important, afectiunile hepatice.

In infarctul de miocard si ateroscleroza Vitamina B3 a demonstrat bune proprietati protectoare ale cordului, scazand riscul de infarct de miocard si incetinind dezvoltarea placii de aterom.

Exista studii care confirma efectele benefice ale nicotinamidei in diabet, dar aceste studii nu sunt concludente. Ar putea preveni aparitia diabetului la copii, si scadea nivelul ridicat al grasimilor de obicei asociate cu diabetul. 

Alte studii, din pacate neconcludente, confirma efectele benefice ale Vitaminei B3 asupra afectiunilor neurologice precum ADHD-ul, boala Alzheimer, schizofrenia, migrenele; asupra afectiunilor inflamatorii precum artrita; in cataracta si dermatite.

Deficiente in Vitamina B3: Deficientele majore in Vitamina B3 sunt rare si se manifesta in principal ca pelagra, boala celor trei „d”: dementa, dermatita si diareea.

Surse alimentare: Vitamina B3 se gaseste in organe precum ficatul, rinichii, in peste, in semintele crude, in plantele verzi si drojdia de bere. 

Doza zilnica recomandata:

Doza zilnica recomandata pentru un adult este de 13-18 mg ce se gaseste in mod obisnuit in o alimentatie variata. Multivitaminele contin de obicei aceasta cantitate de Vitamina B3, dar exista suplimente ce contin 100 de mg. Toxicitatea hepatica apare la doze de peste 2000 mg zilnic.

Contraindicatii:

Nu folositi suplimente ce contin Vitamina B3 decat sub indrumarea unui medic specialist.