Vitamina B12Vitamina B12

Vitaminele B sunt vitamine solubile in apa, ceea ce inseamna ca organismul uman nu le depoziteaza, aportul lor zilnic fiind necesar din alimentatie. Vitaminele B sunt un complex de 8 vitamine folosite de organism in metabolismul carbohidratilor (convertirea zaharurilor in energie), al proteinelor si al grasimilor. Contribuie la sanatatea ficatului, a pielii, a parului, a ochilor si a sistemului nervos.  

Descriere: Vitamina B12 se numeste cobalamina deoarece molecula acesteia contine un ion de cobalt in complex.

Functii: Vitamina B12 este implicata in metabolism, in buna functionare a sistemului nervos si este utilizat de organism pentru sinteza ADN-lui. Este o vitamina antianemica, alaturi de Acidul Folic si Ferul fiind implicata in producerea globulelor rosii si tratarea anemiei pernicioase. In cazul bolilor de inima, homocisteina serica este crescuta, iar Vitamina B12 alaturi de B9 si B6 ajuta la scaderea nivelului seric al acesteia si la prevenirea infarctului.  Ajuta in prevenirea degenerescentei maculare, previne boala Alzheimer si dementa senila, imbunatateste fertilitatea masculina, scade riscul de cancer la san in cazul femeilor si in doze mari poate inlatura simptomele alergiilor.

Surse alimentare:

Se gaseste numai in alimente de origine animala precum in peste, lactate, oua, ficat, rinichi, carne.

Doza zilnica recomandata:

Doza zilnica recomandata de cobalamina pentru un adult este de 3000 µg. Multivitaminele contin de obicei aceasta cantitate de cobalamina, dar exista separat suplimente ce contin Vitamina B12 pentru cei care au tulburari de memorie sau sunt suprasolicitati datorita stresului cotidian. Vitamina B12 are o toxicitate extrem de mica, iar reactiile adverse nu apar nici la doze depasind 10.000 µg zilnic. 

Contraindicatii:

Nu folositi suplimente ce contin cobalamina decat sub indrumarea unui medic specialist.