Vitamina B1 

Vitamina B1

Vitaminele B sunt vitamine solubile in apa, ceea ce inseamna ca organismul uman nu le depoziteaza, aportul lor zilnic fiind necesar din alimentatie. Vitaminele B sunt un complex de 8 vitamine folosite de organism in metabolismul carbohidratilor (convertirea zaharurilor in energie), al proteinelor si al grasimilor. Contribuie la sanatatea ficatului, a pielii, a parului, a ochilor, a sistemului nervos central.

Descriere: Vitamina B1 se numeste tiamina, datorita continutului ei in sulf si azot (are un miros specific). Ea a fost prima vitamina descoperita si datorita ei a aparut si denumirea de vitamina. A fost denumita initial aneurina deoarece deficientele in tiamina conduc la tulburari neurologice.

Functii: Vitamina B1 este implicata in o serie de functii biologice precum in metabolism, in vedere, in buna functionare a sistemului nervos si a inimii, a sintezei de neurotransmitatori, a fertilitatii, a cresterilor celulare. Este folosita pentru a trata deficienta in Vitamina B1 denumita beriberi, in sindromul Wernicke-Korsakoff, in neuropatii inclusiv cea optica, in cataracta, in boala Alzheimer si depresie.

Deficiente in Vitamina B1: Deficientele in Vitamina B1 sunt rare si se manifesta in principal ca simptome neurologice denumite beriberi (polinevrita) manifestate prin uitare, iritabilitate, oboseala, tulburari cardiace, hepatice si intestinale. O forma mai des intalnita de deficienta in Vitamina B1, provocata de alcoolism, este  sindromul Wernicke-Korsakoff, cu toate ca pierderile de memorie cauzate de distrugerile neuronale provocate de alcool vor fi definitive.

Surse alimentare:

Organele de origine animala precum ficatul contin o cantitate mare de tiamina, dar aceasta se gaseste si in galbenusul de ou si seminte, precum fasolea, nucile, alunele, semintele de floarea-soarelui crude. Prin gatit, tiamina se distruge (este termosensibila) si de asemenea bicarbonatul de sodiu distruge tiamina si trebuie evitat.

Doza zilnica recomandata:

Doza zilnica recomandata de tiamina pentru un adult este de 1-1,4 mg ce se gaseste in mod obisnuit in o alimentatie variata. Multivitaminele contin de obicei aceasta cantitate de tiamina, dar pentru afectiuni mai grave exista suplimente ce contin 50 de mg de tiamina. Toxicitatea apare la doze peste 250 mg zilnic.

Contraindicatii:

Nu folositi suplimente ce contin tiamina decat sub indrumarea unui medic specialist.