Talpa GastiiTalpa Gastii

 

Denumiri: Stiintifica: Leonurus cardiaca; Ro: Talpa Gastii; En: Motherwort, Lion’s Ear; Ger: Löwenschwanz.

Compozitie chimica:

-          Alcaloizi

Utilizari:

                -      Tulburari cardiace

                -      Nervozitate, insomnii

Compusii chimici din Talpa Gastii au un efect predominant sedativ asupra sistemului nervos si calmant cardiac. Se poate utiliza cu succes in hipertensiunea arteriala si in aritmii, dar si in insomnii sau stari de nervozitate deoarece este considerata ca avand un efect sedativ mai puternic decat Valeriana.

Se zice ca Talpa Gastii este benefica sanatatii celor de sex feminin mai ales in timpul nasterii deoarece poate inlatura durerile si preveni infectiile uterine postpartum cat si depresia postpartum (atat masculina cat si feminina). Ajuta in relaxarea nervilor mamelor care sunt excesiv de grijulii cu copiii lor si se spune ca Talpa Gastii le face pe mame mai optimiste.   

Mod de utilizare:

O lingurita la o cana de apa, 2 cani pe zi. Pentru insomnii se poate face o infuzie mai concentrata, o lingura la o cana de apa fiarta, a se bea seara, inainte de culcare.

Contraindicatii:

Gravide, femei ce alapteaza, copii mici, cei ce sufera de hepatita, femei la ciclu. Cardiacii ce se afla sub tratament medicamentos nu au voie sa foloseasca Talpa Gastii deoarece ar potenta efectul hipotensiv al medicamentelor.

Comentarii:

Denumirea stiintifica se refera la forma frunzei, ce seamana cu coada unui leu si la faptul ca prezinta efecte benefice cardiace. In Japonia Talpa Gastii se foloseste pentru longevitate, ei avand si un festival inchinat acestei plante. Un proverb japonez spune ca batranii care beau ceai de Talpa Gastii traiesc foarte mult si ii aduc la disperare pe mostenitorii lor.