CrusinulCrusinul

Denumiri:

Ro: Crusin; En: Alder Buckthorn; Ger: Faulbaum; Stiintifica: Rhamnus frangula.

Compozitie chimica:

-          Antrachinone (laxative iritante)

Utilizari:

Ceaiul de Crusin (infuzie sau decoct) se utilizeaza numai in cazuri de constipatie acuta (pasagera). Nu se utilizeaza in cazul in care constipatia este cronica, adica zilnica. In cazul in care persoana sufera de constipatie cronica se vor utiliza laxativele de volum precum In, Psillum, Tarate. Crusinul, cat si toate laxativele iritante: Aloe, Senna, vor fi folosite numai rar si la nevoie, sub nici o forma zilnic. Substantele chimice laxativ iritante vor actiona direct asupra colonului, vor stimula contractiile intestinului gros (provocand spasme) si vor mari cantitatea de apa din intestin favorizand eliminarea continutului intestinului. In cazul in care sunt folosite zilnic vor produce boala laxativelor, colonul va deveni iritabil, absorbtia intestinala a alimentelor si medicamentelor va fi scazuta, se vor pierde multe lichide si electroliti din organism, precum magneziul si potasiul foarte importanti in buna functionare a inimii.

Crusinul este foarte indicat sa se bea in cure de detoxifiere a organismului (a colonului), dar numai 3 maxim 5 zile deoarece va irita puternic colonul.

In cazul celor ce calatoresc mult si sufera de constipatia cauzata de stresul drumurilor, crusinul este foarte indicat.

De asemenea trebuie tinut cont de cantitatea de Crusin ingerata deoarece, daca se ingera prea mult (o lingura), efectul laxativ va deveni purgativ, iar scaunele vor deveni foarte frecvente si apoase. Ca antidot se recomanda taninul continut in frunzele de Menta, se va face un ceai de menta concentrat (o lingura de frunze de Menta la o cana) iar efectul constipant va fi sigur.

Alaturi de Crusin este indicat sa se bea si ceai de Fenicul sau Anason care sa inlature spasmele produse de acest laxativ.

Extern, extractul de Crusin se foloseste pentru a topi negii.

Unele studii arata ca extractul de Crusin prezinta efect antifungic asupra Aspergillus, Fusarium si Tricophytum ceea ce ar insemna ca se poate folosi contra ciupercii piciorului.

Mod de utilizare:

O lingurita (maxim 2) de coaja de Crusin la o cana de apa, infuzie sau decoct. Se va lasa 30 de minute pentru a extrage toti compusii chimici din scoarta si se va bea inainte de culcare deoarece compusii chimici vor actiona dupa 8 ore de la ingestie. Desigur, in functie de persoana, efectul va surveni mai devreme sau mai tarziu. A nu se utiliza zilnic sau in cantitati prea mari (precum o lingura).

Contraindicatii:

Crusinul este absolut contraindicat femeilor gravide (le pune in pericol sarcina, produce spasme uterine) cat si celor care alapteaza (trece in lapte), dar si femeilor la ciclu. Este de asemenea contraindicat copiilor mici cat si batranilor care sufera de constipatie datorita lipsei tonusului muscular, cu toate ca batranii sunt principalii utilizatori de laxative iritante precum extractul de Crusin.

Laxativele iritante sunt contraindicate in urmatoarele afectiuni: obstructii intestinale, boala Crohn, colite ulceroase, apendicite sau orice tip de dureri abdominale.

Comentarii:

O alta planta, Cascara sagrada, este tot o specie de Crusin si prezinta aceleasi efecte laxativ purgative.