Cimbrul
Denumiri: Stiintifica: Thymus vulgaris; Ro: Cimbru; En: Thyme; Ger: Garten Tymian.
Compozitie chimica:
-Ulei volatil (timol)
-Flavone
Utilizari:
-Antiseptic
-Antitusiv
Cimbrul are puternica actiune antiseptica datorita uleiului volatil putand fi folosit impotriva tusei, dar si in infectii (exemplu: bacteriene, infectie urinara cu E. coli, virala: gripa, fungica: Candida sp.). Uleiul volatil prezinta si efect antihelmintic, ajuta la eliminarea viermilor intestinali dar si a parazitilor externi precum paduchii si raia. Constituentii chimici din Cimbru incalzesc zona si stimuleaza circulatia la nivelul plamanilor ajutand la eliminarea mucusului si elibereaza congestia locala, putand fi folositi in cazul astmului, bronsitei, tusei magaresti. Cimbrul de asemenea poate fi folosit in dispepsie (indigestie) si pentru eliminarea colicilor sau a gazelor intestinale (carminativ).
Mod de utilizare: O lingurita la o cana de apa fiarta, infuzie, 3 cani pe zi. Se poate pune si mai mult, dar ceaiul obtinut din o singura lingurita este puternic arzator si de aceea este greu de baut.
Se poate face gargara cu ceai de Cimbru concentrat (o lingura la o cana) si racit, pentru a elimina durerea din gat, amigdalita, faringita.
Se pot face inhalatii cu ulei volatil de Cimbru simplu sau in combinatii cu ulei volatil de Anason, Eucalipt, Fenicul.
Se pot face spalari cu infuzie de Cimbru pentru Candida si comprese cu Cimbru pentru muscaturi de insecte.
Contraindicatii: In sarcina, alaptare si in hipertensiune.