Cicoarea
Denumiri: Stiintifica: Cichorium intybus; Ro: Cicoare; En: Chicory; Ger: Wegwarte.
Compozitie chimica:
-ODP-uri
-Principii amare
Utilizari:
-Digestie lenta
-Diskinezie biliara (bila lenesa)
-Afectiuni hepatice
Cicoarea (radacina si frunzele) se utilizeaza in principal pentru tulburari ale ficatului (litiaza biliara, icter, hepatita, ciroza) si digestive, datorita principiilor amare continute si a ODP-urilor ce dreneaza bila. Cicoarea, la fel ca si Anghinarea, prezinta bune proprietati de scadere a colesterolului din sange, protejand arterele si pevenind infarctul.
Mod de utilizare:
2-3 cani pe zi de infuzie realizata din 1-2 lingurite de cicoare in cazul tulburarilor hepatice sau digestiei lente, de baut inainte de masa sau in timpul mesei.
Contraindicatii: Amareste laptele, a nu se utiliza de femei ce alapteaza.