Ceaiul verde / negruCeaiul Verde / Negru

Denumiri: Stiintifica: Camellia sinensis; Ro: Ceai verde, Ceai negru; En: Green tea, Black tea; Ger: Grüntee, Schwarztee.

Compozitie chimica:

-          Cofeina

-          Taninuri (EGCG, ECG, EGC in ceaiul verde, flobafene in ceaiul negru)

Utilizari medicinale:

-          Antioxidant, Antiimbatranire

-          Anticancer

-          Imbunatatirea capacitatii de concentrare si a memoriei

In principal Ceaiul Negru si cel Verde sa utilizeaza ca inlocuitor al cafelei datorita continutului lor in cofeina si al efectului de trezire al acesteia. Spre deosebire de cafea, efectul ceaiului este diferit. In cafea cofeina se gaseste sub forma de sare cu acidul clorogenic, un ODP cu efecte benefice asupra functiilor ficatului, iar cofeina se absoarbe rapid la nivel digestiv. In Ceaiul Verde sau cel Negru, cofeina se afla sub forma de sare impreuna cu taninurile continute in acestea. Cu toate ca o cana de Ceai Verde sau Negru nu contine o cantitate mai mare de cofeina decat cafeaua, aceasta se absoarbe mai lent, iar efectul este de mai lunga durata.

Efectele Ceaiului Verde asupra sanatatii sunt nenumarate, dar deoarece numeroase studii au fost realizate asupra asiaticilor, unde o alimentatie bogata in Ceai Verde, soia si peste bogat in Omega-3 este comuna, se crede ca rezultatele au fost influentate in mare parte de stilul de viata sanatos al acestora. Ceaiul Verde prezinta bune efecte cardioprotectoare, de prevenire a infarctului, a diabetului, a bolii Alzheimer, Parkinson, de scadere a colesterolului rau (LDL), de ardere a grasimilor. Ceaiul Verde prezinta efecte chemoprotectoare inhiband cresterea tumorilor si previne aparitia urmatoarelor tipuri de cancer: esofagian, gastric, colorectal, pulmonar, de san. De asemenea, Ceaiul verde mai prezinta urmatoarele proprietati: antiinflamatoare, anticoagulante, antialergice si antivirale.

Un espresso de 30ml contine pana la 70mg de cofeina, o cafea la filtru de 100ml contine cam 100mg de cofeina. O cana de Ceai Verde de 250ml contine cam 45mg de cofeina, iar o cana de Ceai Negru de 250ml contine cam 65mg de cofeina. Ceaiul Verde/Negru de asemenea contine aminoacidul teanina, similar glutaminei, cu efecte benefice asupra memoriei si capacitatii de concentrare.

Efectul Ceaiului Verde sau al celui Negru este in functie de cantitatea de Ceai bauta, doua cani zilnic fiind suficiente pentru a beneficia de efectele beneficie asupra sanatatii.

De asemenea, datorita fluorului continut, Ceaiul Verde este indicat in preventia cariilor.

Contraindicatii: Femei gravide, lauze, copii mici.

Comentarii: Ceaiul Verde se obtine trecand prin aburi fierbinti frunzele proaspat culese. Astfel, ele nu vor fermenta. Ceaiul Negru se obtine prin fermentarea frunzelor de Ceai Verde, obtinandu-se taninuri cu molecula mare, polimeri, acestia avand un efect constipant daca Ceaiul Negru este baut in cantitati mari. Ceaiul Negru este foarte popular in lumea musulmana, iar cel verde in lumea asiatica, budista.