CatinaCatina

 

Denumiri: Stiintifica: Hippophae rhamnoides; Ro: Catina; En: Sea-Buckthorn; Ger: Sanddorn.

Compozitie chimica:

-Complex de vitamine dintre care cantitati foarte mari de vitamine din complexul B, vitamina C si beta-caroten, continute in suc si in ulei

Utilizari:

-Vitaminizant/Rejuvenant/Vindecator

-Regenerant hepatic

-Imunostimulator

Datorita continutului bogat in vitamine, Catina prezinta efecte imunostimulatoare, rejuvenante in astenii si anemii, cicatrizante si vindecatoare in ulcere, arsuri sau rani de orice tip. Este indicata in special copiilor si batranilor, dar si adultilor suprasolicitati si stresati. Compusii chimici din Catina, la fel ca si vitaminele, se impart in doua: cei solubili in apa, sucul de catina si cei solubili in grasimi, uleiul de catina. Se crede ca uleiul de catina este foarte folositor in hepatite inclusiv in cele virale deoarece prezinta efecte similare interferonului gamma, dar si in obezitate, diabet, colesterol marit. Uleiul se poate folosesi extern, direct pe piele in arsuri, acnee, dermatite, eczeme sau pentru remarcabilele sale efecte cosmetice. Extractul de Catina prezinta efect imunizant, de imbunatatire a circulatiei, de scadere a colesterolului sangvin, de inlaturare a oboselii si de incetinire a imbatranirii (opreste caderea parului). 

Fructele de Catina sunt polivitamine naturale.

Mod de utilizare: Fructele se mananca ca atare, de regula cu miere deoarece sunt extrem de acre. Efectul este doza dependent, de aceea se recomanda consumul unei cantitati mari de fructe de Catina mai ales in sezonul rece, atunci cand susceptibilitatea unei infectii gripale este mare. 

Uleiul de Catina va fi folosit de catre copii, 5 picaturi de 3 ori pe zi timp de o luna, iar de catre adulti, 20 picaturi de 3 ori pe zi, timp de o luna; poate fi folosit timp de mai multe cure pe an deoarece nu prezinta toxicitate.

Comentarii:

Denumirea stiintifica (genul: Hippophae) provine de la cai, deoarece, in antichitate, caii de curse erau hraniti cu Catina pentru a avea performante remarcabile si pentru a avea blana stralucitoare.