CafeauaCafeaua

Denumiri: Stiintifica: Coffea arabica; Ro: Cafea; En:Coffee; Ger: Kaffee.

Compozitie chimica:

-          Cofeina

-          ODP-uri

-          Bio-flavonoide

-          Lipide

Utilizari:

-          Psihostimulent

-          Stimulent cardiac

-          Usor laxativ

Cafeaua, datorita cofeinei continute, prezinta efect psihostimulent si este folosita zilnic de milioane de oameni pentru a se trezi dimineata. Efectul stimulator se traduce prin imbunatatirea atentiei, a concentrarii si poate fi folosita ca un antidot in intoxicatiile cu alcool sau alte deprimante.

Cofeina este un vasoconstrictor cerebral putand fi folosita cu succes in tratarea cefaleelor (durerilor de cap) si migrenelor, dar numai pe termen scurt. Cofeina creste metabolismul si este folosita de sportivi, si de culturisti, pentru a mari rezistenta la efort a muschilor. Cu toate ca se credea ca prezinta efect diuretic, cafeaua nu deshidrateaza organismul.

Cafeaua nefiltrata, precum cea la ibric sau espresso, contine cafestol, o substanta ce aparent poate creste colesterolul seric cu pana la 10%. Cu toate acestea, studiile au aratat ca cafeaua nefiltrata prezinta mai bune efecte antioxidante – antiimbatranire, antiParkinson si anticancer decat cea filtrata. De asemenea, se credea ca cafeaua elimina calciul din organism si produce osteoporoza, dar acest efect nu a fost demonstrat pana acum.

Cafeaua prezinta efect laxativ datorita ODP-urilor continute, ce au efect drenor hepatic. Cafeaua prezinta bune proprietati de prevenire a afectiunilor hepatice si biliare.

Efectele asupra inimii sunt de asemenea stimulante: creste tensiunea arteriala, ritmul cardiac si poate produce aritmii sau angina pectorala celor susceptibili.  Efectul este doza dependent, iar una-doua cescute mici baute zilnic nu prezinta nici un pericol in cazul celor sanatosi.

Toleranta la cofeina survine rapid, cand se beau multe cesti de cafea, mai multe zile la rand.  Sindromul de abstinenta se caracterizeaza prin dureri de cap, iritabilitate, neliniste si insomnii. Pentru a preveni aceste efecte este recomandat consumul moderat de cafea sau inlocuirea acesteia cu Ceaiul Verde/Negru.

Contraindicatii:

Contraindicata absoluta in epilepsie alaturi de Ceaiul verde/negru sau orice alta planta ce contine cofeina sau derivati ai acesteia: cacao, Yerba Mate, Guarana, Kola. Contraindicata femeilor gravide sau ce alapteaza.

Contraindicata, in cantitati mari, cardiacilor si celor sub tratament medicamentos.

Comentarii:

Cafeaua poate fi folosita pentru a slabi, deoarece cofeina creste metabolismul bazal, dar nu este indicata datorita efectelor sale cardiace. Bauturile carbogazoase pentru slabit, ce contin cofeina dar nu contin calorii si se numesc „light”, contin de multe ori un amestec de indulcitori artificiali dintre care unii foarte toxici, in special aspartamul si nu sunt indicate in cantitati mari.

Este foarte important de mentionat faptul ca cofeina are un efect iritant asupra stomacului si poate produce gastrita. Cafeaua este recomandata a fi bauta dupa masa.