AfinAfinul

Denumire: Stiintifica: Vaccinium myrtillus; Ro: Afin; En: Blueberry, Bilberry; Ger: Heidelbeere.

Compozitie chimica:    

-Antociani (Vitamina P)

-Taninuri

Utilizari:

-          In tulburari circulatorii

-          In diaree

-          In diabet de tip 2 (non-insulino dependent - frunzele)

-          In cistite (infectii urinare)

Se folosesc atat fructele cat si frunzele de Afin. Fructele prezinta mai multi antociani iar frunzele mai mult tanin. Afinele au efect in principal asupra microcirculatiei (in special la nivelul ochilor). Sunt foarte utile in cazul bolnavilor de diabet ce au retinopatie, dar pot fi folosite cu succes si impotriva edemelor (acumularilor de apa in tesuturi). Favorizeaza acuitatea vizuala cat si adaptarea ochiului la intuneric ( sunt indicate in glaucom). Pot fi folosite indeosebi de cei ce lucreaza in subteran, de piloti, soferi sau de studentii a caror ochi obosesc de la prea mult citit. De asemenea produc rezultate foarte bune in cazul tromboflebitelor (inflamatii ale venelor produse de cheaguri de sange) si in varice/hemoroizi. Afinele prezinta si actiune antiseptica asupra bacteriei Escherichia coli responsabila de cele mai multe ori de infectii urinare. Actiunea antidiabetica poate fi datorata actiunii hipoglicemiante directe datorate taninului. In cazul diabetului se folosesc in special frunzele datorita lipsei zaharurilor.

Ideale in cistite, pe langa Afine sunt Merisoarele ce contin o cantitate mare de antociani cu efecte antiseptice impotriva bacilului E. coli ce produce infectii urinare.

Mod de utilizare:

Ceai de frunze in cazul diabetului: 1 lingurita la o cana de apa, infuzie, 3 cani pe zi, la mese. Efect secundar constipant in functie de numarul de cesti baute.

In cazul diareei: ceai de frunze, o lingura de frunze la o cana cu apa, infuzie. Fructele de asemenea sunt foarte indicate pentru a opri diareea, in special la copii.

Fructele proaspete sau congelate 200g pe zi pentru efectele lor vitaminizante in sezonul rece, cistite sau pentru microcirculatie. Acestea pot fi mancate ca atare, dupa ce au fost decongelate, pot fi fierte si baut decoctul sau pot fi amestecate in blender cu inghetata sau iaurt pentru a obtine un milk-shake.  

Fructele uscate se folosesc 100g pe zi de obicei in decoct: se fierb 100g de fructe in 1L de apa la foc mic 10 minute si se bea toata cantitatea in aceeasi zi pentru microcirculatie, cistite, vedere buna.

Contraindicatii:

Fructele, datorita zaharului continut, sunt contraindicate diabeticilor.

Comentarii:

Afinata nu este indicata sa fie folosita in scop medicinal deoarece contine o cantitate mare de alcool.

Sucul realizat din sirop de afine natural este cu siguranta mai indicat decat multe bauturi racoritoare de pe piata ce contin coloranti sau indulcitori sintetici de multe ori cancerigeni (aspartamul, ciclamatul). De asemenea,  inghetata de afine facuta in casa cu smantana sau iaurt, slaba in grasimi, este extrem de indicata.