Zincul

Zincul

Descriere: Denumirea de Zinc a fost data de catre alchimistul si medicul elvetian Paracelsus, deoarece cristalele de Zinc pe care le-a observat acesta aveau forma ascutita. Zincul se gaseste in natura sub forma de cristale de sulfura de Zinc si Fer, iar zincul metalic se prezinta sub forma unui metal argintiu-cenusiu. Zincul se utilizeaza pentru a obtine alama, bronzul si alte aliaje, pentru galvanizarea ferului (protejeaza impotriva coroziunii); oxidul de Zinc se utilizeaza in vopseaua alba sau in pudre farmaceutice pentru proprietatile sale astringente.

Functii:

-          Implicat in diviziunile celulare

-          Imunostimulator

-          Antioxidant

-          Antibacterian

-          Anticancer

Zincul este un mineral esential in sanatatea masculina, deoarece se gaseste in cantitati mari in glanda prostata, este implicata in spermatogeneza, fertilitate si combate cancerul de prostata. Zincul este implicat in diviziunile celulare si de aceea este esential pentru sanatatea unghiilor, parului, pielii, in vindecarea ranilor, in procesul vederii, in cresterea normala a copiilor si dezvoltarea functiilor sexuale. Este folosit, alaturi de Vitamina A, C, E pentru a combate degenerarea maculara, o boala degenerativa a ochilor ce duce la orbire si este frecventa in cazul celor peste 50 de ani. Este frecvent folosit in tratamentul acneei si a foliculitei, alaturi de antibiotice folosite local. Este foarte eficient in a combate gastroenterita, si este implicat in procesele imune, putand fi folosit pentru a preveni si suplimentar pentru a trata infectiile de orice etiologie.

Alimente bogate in Zinc: Cea mai mare cantitate de Zinc se gaseste in stridii si in fructele de mare, si in cantitati mai mici in carnea de vita, porc, pui, fasole, iaurt si lapte.

Doza zilnica recomandata: In cazul adultilor, doza zilnica de Zinc nu trebuie sa depaseasca 100mg de Zinc ionic. Batranii cu varsta peste 70 de ani, deoarece sistemul lor imun functioneaza deficient, au nevoie de doze duble de zinc pentru a-l „intineri” si a indeparta infectiile. Zincul se gaseste sub mai multe forme, cele mai prost absorbite in sistemul digestiv sunt oxidul si sulfatul de Zinc, cele mai bine absorbite sunt gluconatul si picolinatul de Zinc.

Contraindicatii: Nu trebuie depasite dozele zilnice de 100mg de Zinc ionic (700 mg gluconat de Zinc reprezinta 100mg Zinc ionic). De asemenea, chiar dozele uzuale de Zinc gasite in suplimentele nutritive precum gluconatul de Zinc 50mg sau sulfatul de Zinc de 15mg gasite uzual in multivitamine pot fi extrem de iritante pentru stomac si vor provoca greata. Este nevoie ca suplimentele ce contin Zinc sa fie utilizate numai dupa masa, pe stomacul plin, eventual cu suc de lamaie sau grapefruit pentru a inlatura greata.