MagneziulMagneziul

Descriere: Magneziul este un metal deosebit de abundent in natura si este folosit in industrie pentru a produce aliajul sau cu aluminiul, un aliaj usor si solid.  

Ca supliment nutritiv se folosesc sarurile Magneziului sau forma sa bazica, procentul de Magneziu elemental variind in functie de forma in care se gaseste (de exemplu 100 de mg de oxid de Magneziu contine 60 mg de Magneziu elemental; 100 mg de sulfat de Magneziu contine 10 mg de Magneziu elemental). De asemenea, forma in care se gaseste Magneziul influenteaza absorbtia sa intestinala (oxidul de Magneziu se absoarbe cel mai putin).

Functii biologice:

Cea mai mare cantitatea de Magneziu se gaseste in oase unde, alaturi de Calciu, mentine oasele integre si previne osteoporoza.  Magneziul este esential in mentinerea ritmului cardiac, in buna functionare a nervilor, muschilor si a sistemului imun. Se foloseste pentru a scadea ritmul cardiac in hipertensiune, aritmii, angina pectorala, boala coronara, dar nu si in insuficienta cardiaca. Datorita efectelor sale slab sedative se asociaza cu Vitamina B6 pentru a indeparta simptomele stresului cotidian modern precum durerile de cap, anxietatea, oboseala cronica. Se foloseste si in diabet, ADHD, crampe musculare, pietre la rinichi. Atletii il folosesc pentru a spori performantele sportive, de asemenea persoanele ce sufera de alcoolism pot beneficia de suplimentele cu Magneziu.

Se foloseste ca si antiacid, iar in doze mari are efect laxativ.

Surse alimentare:

Alimentele bogate in fibre sunt de cele mai multe ori bogate in Magneziu. Semintele si nucile crude sunt cele mai bogate alimente in Magneziu, dar si legumele verzi, broccoli, spanacul, granele integrale contin Magneziu in cantitati suficiente. Apa dura, datorita continutului ei bogat in Calciu si Magneziu, este o buna sursa a acestui mineral.

Doza zilnica recomandata:

Pentru un adult 350 mg de Magneziu sunt suficiente pentru a regla tensiunea arteriala si a preveni afectiunile cardiace. Se utilizeaza deseori in combinatie cu Potasiul sau Vitamina B6.

Deficientele de Magneziu apar in cazul vomei, diareei, transpiratului excesiv sau in cazul celor ce folosesc diuretice sau laxative.

Contraindicatii:

Suplimentele cu Potasiu si Magneziu in doze mari sa se foloseasca numai la recomandarea medicului, mai ales de catre cei ce sufera de insuficienta cardiaca.