CalciulCalciul

 

Descriere: Calciul este al cincilea cel mai abundent mineral de pe suprafata terrei. Cea mai comuna forma a sa este calcarul, adica carbonatul de Calciu. Varul nestins este oxidul de calciu ce se transforma in var stins la aditia apei. Apa dura se numeste asa datorita continutului ei bogat in bicarbonat de Calciu si de Magneziu, fiind o buna sursa de minerale, dar in zonele in care numai acest tip de apa este consumata riscul de aparitie a pietrelor la rinichi este mare. Pentru a remedia aceasta problema, apa dura poate fi fiarta iar carbonatul de Calciu format va precipita la racire, scazand concentratia de Calciu a apei. Litiaza renala, datorata oxalatului de Calciu, se intalneste de regula atunci cand nu se consuma suficiente lichide.

Functii biologice:

-antirahitic

-antiosteoporotic

-scade tensiunea arteriala

-scade colesterolemia

-scade riscul de cancer colorectal

-eficient in sindromul premenstrual

-factor al coagularii sangelui

 

Calciul reprezinta cel mai abundent mineral din organismul uman. Este implicat in procese biologice celulare precum eliberarea neuro-transmitatorilor, incordarea muschilor, buna functionare a inimii si coagularea sangelui. Sub forma de hidroxiapatita, in proportie de 2:1, calciul si fosforul se gasesc in dinti si oase, dar numai daca exista o sursa alimentara a acestor minerale alaturi de Vitamina D care favorizeaza absorbtia lor. Calciul plus Vitamina D combat rahitismul la copii si osteoporoza la adulti.

Dupa varsta de 40 de ani, mai ales in cazul femeilor datorita nivelului scazut al hormonilor estrogeni care fixeaza calciul, rata de pierdere a tesutului osos este de 1% anual. Utilizarea suplimentelor de Calciu dupa menopauza, in timp imbunatateste cu 10% duritatea oaselor, scade riscul de caderi si scade cu pana la 50% rata de fractura a oaselor.  

Femeile ce consuma zilnic peste 1000mg de Calciu au un risc mai scazut cu 30% sa dezvolte simptomele sindromului premenstrual fata de femeile ce consuma zilnic din alimentatie sub 500mg de Calciu.

Calciul este foarte eficient in reducerea tensiunii arteriale asociate starii de graviditate si poate elimina si crampele musculare asociate acesteia.

Calciul poate scadea colesterolul sangvin si poate fi folosit in curele de slabire pentru a reduce greutatea si tesutul adipos, dar numai daca dieta este slaba in calorii si grasimi.

De asemenea Calciul poate fi folosit in intoxicatiile cu floururi si metale grele, precum plumbul.

Surse alimentare:

Alimentele bogate in Calciu sunt lactatele. Un pahar de lapte sau iaurt slab in grasimi contine 300-400 mg de Calciu absorbabil. De asemenea pestele este bogat in Calciu, semintele, mai ales susanul si plantele verzi precum broccoli, spanacul, varza etc.  Laptele de soia este imbogatit cu Calciu, iar tofu este de asemenea o sursa buna de Calciu.

Doza zilnica recomandata: Pentru un adult doza zilnica de Calciu este de 1000mg si este indicat sa fie luat impreuna cu Vitamina D. Suplimentele pe baza de Calciu difera in functie de absorbabilitatea sarii in care se afla Calciul (citrat de Calciu, carbonat de Calciu, gluconat de Calciu, dolomit ce contine si Magneziu)

Contraindicatii: Suplimentele pe baza de Calciu, inclusiv antiacidele, scad rata de absorbtie a multor medicamente, de aceea trebuie sa se ia cu 2-4 ore inainte de acestea. Calciul nu trebuie luat impreuna cu suplimentele cu Fer sau Zinc. Suplimentele pe baza de Calciu trebuie utilizate numai la recomandarea medicului, mai ales in cazul celor ce sufera boli renale.