Ficatul si fierea

mayo liver

Sursa imagine: mayoclinic.org

Ficatul este cel mai mare organ intern al organismului uman. El este o fabrica chimica responsabila de marea majoritate a proceselor biologice necesare vietii. In primul rand ficatul produce zilnic peste jumatate de litru de bila, un lichid verde-galbui cu rolul de excretie a substantelor toxice grase, dar si de absorbtie a grasimilor din alimentatie (acizii biliari sunt precum detergentii ce produc o emulsie in contact cu grasimile). Cand nu mancam, 75% din sucul biliar ajunge in vezica biliara unde este concentrat si stocat. Cand mancam, vezica biliara isi goleste peste 50% din continut si sucul biliar va fi varsat in duoden, prima parte a intestinului subtire, intestinul ce vine imediat in contact cu mancarea venita din stomac. Acizii biliari sunt reabsorbiti in proportie de 90% de catre ficat din intestin prin vena porta de 10 ori pe zi prin ceea ce se numeste “circulatia enterohepatica”.

Ficatul produce jumatate din colesterolul din corp, cealalta jumatate se obtine prin alimentatie. Marea majoritatea a colesterolului produs de ficat va fi transformat in acizi biliari, restul va fi folosit pentru a produce hormoni si membrane celulare. Ficatul produce de asemenea factorii coagularii, necesari pentru a opri sangerarile si albumina, principala proteina din sange necesara pentru a mentine tensiunea arteriala si a transporta anumite substante, precum medicamentele. Ficatul este de asemenea o rezerva de energie, deoarece zaharul utilizat de celulele corpului, glucoza, este depozitata in ficat ca si glicogen. El stocheaza si vitaminele uleioase precum vitamina A si D.

Celulele ficatului traiesc in medie 5 luni, regenerandu-se constant. Ele sunt bogate in enzime deoarece sunt implicate in metabolismul nutrientelor din mancare (proteine, carbohidrati, grasimi), dar si al substantelor straine precum medicamentele si toxinele. In cazul medicamentelor, celulele ficatului vor face tot posibilul pentru eliminarea sau detoxifierea acestora. Ele vor fi alterate, distruse sau inactivate, eliberate prin bila pentru a fi eliminate prin scaun sau in sange pentru a fi eliminate de catre rinichi. In cazul batranilor aceste procese sunt mai lente ceea ar ce indica folosirea dozelor mai mici de medicamente. Un medicament ce nu da reactii adverse la un adult tanar va putea in aceeasi doza da reactii adverse in cazul unui batran. De asemenea batranii sunt mult mai susceptibili la formarea calculilor biliari, fapt ce indica luarea masurilor de preventie timpurii.

Afectiunile ficatului:

jaundice

Sursa imaginii: www.nhs.uk

-Icterul: colorarea galbena a pielii si a albului ochilor; este incapacitatea ficatului de a elimina bilirubina, un produs secundar degradarii globulelor rosii. Cei cu icter prezinta urina inchisa la culoare (colorata in maro) si scaune deschise la culoare, deoarece in mod normal bilirubina este eliminata prin scaun. Cei cu icter vor avea inevitabil mai multa bilirubina in urina.

Cauzele icterului sunt distrugerea celulelor ficatului de catre toxine, pietrele care "infunda" vezica biliara sau moartea unui numar mare de globule rosii (anemie hemolitica) ce va produce o cantitate prea mare de bilirubina pentru a fi eliminata de catre ficat.

hbv

Sursa imaginii: www.majordifferences.com

-Hepatita: Hepatita este inflamatia ficatului. Aceasta apare cel mai frecvent in urma infectarii cu unul din cele 5 virusuri hepatice cunoscute, dar poate fi cauzata de anumite toxine precum consumul unor substante in exces (alcool, unele medicamente precum paracetamolul) sau anumite boli. Hepatita poate progresa in fibroza (aparitia cicatricilor in ficat), ciroza (moartea portiunilor din ficat si inlocuirea lor cu cicatrici, caz in care ficatul isi pierde din functiile vitale) sau cancer hepatic.

Virusurile hepatice sunt in numar de 5: virusul hepatic A, VHB, VHC, VHD si VHE. Simptomele hepatitei virale sunt urmatoarele: nici un simptom sau simptome severe precum icterul, urina inchisa la culoare, oboseala extrema, greturi, varsaturi. Toate virusurile au un timp de incubare dupa infectare, timp in care simptomele pot sa nu apara. Metodele uzuale de infectare cu virusurile hepatice sunt prin „maini murdare”, alimente nespalate sau apa contaminata de regula pentru VHA si prin sange sau ustensile nesterile pentru restul virusurilor. Contactul sexual neprotejat cu unul sau mai multi parteneri, folosirea drogurilor injectabile cu acelasi ac de catre mai multe persoane, folosirea aceluiasi aparat de ras de catre mai multe persoane, contactul cu ranile/sangele unei persoane infectate, realizarea piercingurilor, tatuajelor sau operatiilor stomatologice cu ustensile nesterilizate corespunzator, transmiterea virusului de la mama la fat, prin placenta sau lapte matern, sunt toate metode prin care putem deveni infectati cu virusurile hepatice. Cele mai multe decese sunt cauzate de catre complicatiile bolilor produse de virusurile hepatice B si C.

fat

Sursa imagine: mayoclinic.org

-Steatoza hepatica: Steatoza hepatica sau ficatul gras este o afectiune a ficatului in care acesta acumuleaza grasime (trigliceride). Aceasta steatohepatita poate fi alcoolica sau non-alcoolica; poate fi de sine-statatoare fara sa prezinte inflamatie sau poate evolua in hepatita, fibroza si ciroza. Hepatomegalia (marirea ficatului) apare in 3 din 4 cazuri. Simptomele sunt nici un simptom sau oboseala si discomfortul creat de marirea ficatului.

Ficatul gras sau steatoza hepatica non-alcoolica este diagnosticata in mod curent in cazul persoanelor peste 40 de ani, dar poate aparea la orice varsta. Aceasta afectiune se dezvolta mai ales in cazul celor cu sindrom metabolic ce implica obezitatea, dislipidemia si intoleranta la glucoza (rezistenta la insulina). Deoarece nu exista nici o diferenta aparenta intre un ficat gras provocat de consumul de alcool si un ficat gras al unei persoane cu sindrom metabolic ce nu consuma alcool se crede ca adevarata cauza a steatozei hepatice si a sindromului metabolic foarte des intalnit in societatea moderna este consumul exagerat de zahar. Fructoza din zahar, consumata in cantitati mari, poate distruge ficatul exact la fel ca si alcoolul.

Singurul tratament acceptat este eliminarea cauzelor si a factorilor de risc. Persoanele obeze trebuie sa slabeasca (prin dieta si miscare), cele ce consuma toxine (de orice fel) trebuie sa le elimine din alimentatie, dislipidemia si hiperglicemia trebuie tratate. Vitamina E s-a dovedit a fi utila in a corecta anormalitatile ficatului gras.

In cazul dependentei de alcool steatoza hepatica este foarte frecventa (in peste 90% din cazuri), hepatita alcoolica este in proportie de pana la 35%, iar ciroza hepatica ajunge de pana la 20% din cazuri si poate duce la cancer. Riscul de hepatita alcoolica este mare pentru un barbat adult ce consuma zilnic timp de peste zece ani 2 beri, 2 pahare de vin sau 3 shoturi de tarie. Ca ciroza sa se instaleze cantitatea de alcool ingerata zilnic trebuie sa fie cel putin dubla. In cazul femeilor, riscul este acelasi, dar la cantitatea de alcool pe jumatate decat cea a barbatilor.  

cancer

Sursa imagine: www.cancer.gov

-Cancerul hepatic: Cancerul hepatic apare cel mai des ca si un cancer secundar unui cancer localizat in alta regiune din organism (de exemplu prin metastaza de la cancerul colonului), deoarece ficatul este un filtru permanent al sangelui, el va filtra si celulele metastatice canceroase. Cancerul hepatic primar apare cel mai des in cazul infectiei cu VHB sau VHC ce a evoluat spre ciroza, ciroza produsa de consumul mare de alcool mai ales daca exista si depuneri de fer in ficat (hemocromatoza).

Factorii de risc pentru cancerul de ficat sunt: sindromul metabolic (obezitatea, ficatul gras, diabetul), fumatul mai ales combinat cu consumul de alcool, utilizarea de steroizi anabolizanti, estrogenul, aflatoxinele produse de un mucegai al granelor si semintelor, unele insecticide, boli mostenite sau rare.

-Encefalopatia hepatica: O consecinta a cirozei hepatice si a hipertensiunii portale (a venei care aduce sangele catre ficat de la intestin), se explica prin scurgerea sangelui din vena porta in circulatia sistemica si acumularea neurotoxinelor la nivelul creierului. O alta consecinta a cirozei si a hipertensiunii portale este ascita, o acumulare de lichid la nivelul abdomenului si umflarea acestuia.

 gall

Sursa imaginii: www.health.harvard.edu

Afectiunile vezicii biliare:

-Colestaza: Cea mai comuna afectiune a vezicii si a canalelor biliare sunt produse de colestaza sau „infundarea” acestora de cele mai multe ori cu „pietre” si oprirea curgerii bilei in intestin. Termenele medicale sunt litiaza colecistului cu calculi biliari. Aceste „pietre la fiere” sunt produse de colesterol de cele mai multe ori sau, mai rar, din bilirubina. Cand colesterolul este eliminat in cantitati mai mari din ficat sau bila nu este eliminata corespunzator din vezica biliara, riscul de formare al pietrelor biliare creste. Colesterolul va fi excretat de ficat in cantitati mari in anumite situatii: in obezitate, daca se folosesc medicamente ce scad productia de colesterol de catre ficat (statine), in diabet, in terapia hormonala cu estrogen. Riscul de formare al pietrelor biliare este mare si in cazul celor cu o alimentatie necorespunzatoare, care tin post sau care au slabit brusc. Ca o consecinta apare icterul, deoarece bilirubina nu se va mai scurge in intestin ci in circulatia sangvina, iar absorbtia intestinala a vitaminei D si a vitaminei K nu va mai avea loc, oasele devenind mai fragile si sangerarile aparand usor.

Bila lenesa sau dischinezia biliara hipotona, este o afectiune mostenita sau dobandita datorita unei alimentatii necorespunzatoare. In cazul bilei lenese, deoarece vezica nu se scurge in totalitate in intestin in timpul meselor, riscul de formare al pietrelor este foarte mare, iar riscul de infundare al canalelor biliare si declansarea unei crize biliare este de asemenea mare. Ca o consecinta a litiazei biliare poate aparea infectia bacteriana care constituie o urgenta medicala. In timpul unei crize biliare, deoarece canalul biliar este infundat, apare colica biliara sau inflamatia. Ca si simptome apar dureri abdominale severe, pot aparea durerile de cap, greturi, senzatie de amar in gura, chiar vomismente. Aceste simptome apar de regula dupa o masa copioasa, grea, bogata in grasimi precum una ce contine de exemplu: prajeli, sosuri grase precum cele cu ulei, maioneza, unt sau smantana, oua (galbenus), carnuri animale grase precum fripturile de porc sau copanelele de pui. Aceste pietre biliare, in cazul in care infunda canalul comun al vezicii biliare si al pancreasului, pot duce si la pancreatita. 

De regula, daca regimul alimentar nu da rezultate, medicul recomanda extirparea vezicii biliare in mod chirurgical.

Analizele de sange ce indica o boala hepatica sau biliara:

Atunci cand celulele hepatice sunt afectate sau distruse enzimele lor se vor gasi in sange in valori marite. Aceste enzime sunt de regula cele comune ALT si AST, transaminazele, responsabile de formarea aminoacizilor la nivel hepatic. De exemplu, o valoare a AST marita de 10 ori indica prezenta hepatitei virale.

ALT sau GPT (ALaninaminoTransferaza)  trebuie sa se gaseasca in sange sub nivelul de 35 u/L.

AST sau GOT (ASpartataminoTransferaza) trebuie sa se gaseasca in sange sub nivelul de 35 u/L.

In cazul icterului, valorile bilirubinei sangvine sunt marite:

Bilirubina totala trebuie sa se gaseasca in sange sub nivelul de 1,2 mg/dl.

Bilirubina directa trebuie sa se gaseasca in sange sub nivelul de 0,3 mg/dl.

Dieta in tulburari ale ficatului si ale vezicii biliare:

In cazul afectiunilor hepatice si biliare este bine sa se evite grasimile: galbenusurile, maioneza, frisca, smantana, untura, prajelile, uleiurile vegetale, nucile si semintele deoarece acestea streseaza ficatul si pot declansa o criza biliara in cazul dischineziei biliare. Dieta trebuie sa fie formata in principal din proteine fara grasimi precum cele din pasare si peste, dar si din legume si fructe, fierte sau proaspete. Cafeaua, simpla si decofeinizata, poate provoca contractiile colecistului si este de evitat. Ceaiul verde este indicat, datorita compozitiei sale foarte bogate in antioxidanti, turmericul (curcumina) de asemenea, vitamina E, lecitina sau esentialele sunt vitale pentru refacerea ficatului. Citricele sunt excelente in refacerea celulelor hepatice si redobandirea functiilor hepatice normale.

De asemenea odihna (somnul) si eliminarea stresului sunt vitale.

Tratamentul bolilor ficatului si ale vezicii biliare:

Extractele de Anghinare, radacina de Papadie, radacina de Cicoare, radacina de Brusture, acizii biliari vor avea efect coleretic-colagog, adica vor mari cantitatea de bila produsa de ficat si vor goli vezica biliara in intestin. Acestea se iau inainte de orice masa in care se gasesc grasimi (un ceai, infuzie, baut inainte de mese). A nu se folosi in cazul celor care au pietre la bila deoarece pot declansa o criza biliara, miscand pietrele si infundand canalul biliar. Acelasi efect il are si terapia cu ulei de masline si suc de lamaie care este vestita ca curata vezica biliara de pietre. Daca pietrele sunt mari, pot infunda canalul biliar si declansa o criza biliara nedorita ce poate avea si complicatii severe.

Uleiul volatil de menta are un efect relaxant asupra vezicii biliare si a canalelor biliare (antispastic) si, alaturi de un amestec de uleiuri volatile precum cel de pin, poate ajuta la dizolvarea si eliminarea pietrelor din fiere.

Silimarina din fructele de Armurariu are efectul regenerant pentru celulele hepatice si antitoxic, reducand efectul nociv al toxinelor asupra ficatului.

Esentialele sau lecitina au un efect de „detergent” asupra celulelor hepatice afectate de toxine si in care s-au acumulat grasimi. De asemenea ele sunt si „caramizile” prin care celulele hepatice isi reconstruiesc membranele si se refac.

Vitaminele B sau B-complexul sunt importante pentru functia hepatica si ajuta la refacerea ficatului.

Fibrele solubile, precum taratea de psillum, semintele de in si chia au capacitatea de a absorbi colesterolul si toxinele din sucul biliar varsat in intestin si vor detoxifia ficatul.

Punctele cheie:

  • Ficatul filtreaza in permanenta sangele din organismul uman si va metaboliza orice toxina patrunsa in organism, de aceea alimentatia trebuie sa fie sanatoasa, fumatul trebuie oprit si consumul de alcool limitat (maxim o bautura pe zi pentru femei, doua pentru barbati adulti)
  • Ficatul gras non alcoolic este frecvent intalnit in lumea moderna si este strans asociat cu sindromul metabolic si consumul de zahar in exces
  • Cei cu bila lenesa sau risc de formare al pietrelor la bila sa foloseasca extractele din plantele medicinale coleretic-colagoge
  • Cei cu pietre la bila sa evite grasimile, sa aibe un regim alimentar bogat in fructe si legume si carnuri si lactate slabe si sa foloseasca uleiurile volatile care topesc aceste pietre, precum cel de menta, pin, eucalipt